Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Kom je graag in het bos? Woon je op of in de buurt van de Veluwe? Ken je de meeste boomsoorten op de Veluwe? En vind je het leuk om mee te doen aan onderzoek naar graasdruk en bosverjonging? Of ken je iemand die dit leuk zou vinden? Voor een uniek project op de Veluwe zijn we op zoek naar vrijwilligers die in een aantal onderzoeksgebieden op de Veluwe de graasdruk van grote hoefdieren zoals reeën, edelherten en damherten in het bos gaan meten. Samen met vele terreinbeheerders wordt steekproefsgewijs op de hele Veluwe de graasdruk gemeten middels topvraatmetingen en exclosures-metingen. De graasdruk is een belangrijke factor bij natuurlijke verjonging in het bos. Het gaat in dit project om 5 velddagen in het najaar.

Welke regios?

We zoeken vooral nog mensen in de volgende regio’s (zie kaartje)

1. Bossen ten oosten van Lunteren, Ede, Bennekom
2. Bossen ten noorden van Arnhem en Rozendaal
3. Bossen van het Militair oefenterrein Harskampsche Zand
4. Bossen rondom Woeste Hoeve
5. Bossen van het Militair oefenterrein Stroesche Zand en Garderensche Veld
6. Bossen ten westen van Apeldoorn
7. Noordrand van de Veluwe van Ermelo tot Nunspeet
8. Bossen van Artillerie Schietkamp Oldebroeksche heide
9. Bossen ten westen van Dieren

Het project

foto: Borgman Beheer

In een goed functionerend bosecosysteem is ruimte voor de verschillende ontwikkelingsfasen van diverse boomsoorten in het bos. Een doorgaande cyclus van ontkiemende bomen, jonge bomen, volgroeide bomen en dode bomen. Deze cyclus is in veel bossen van de Veluwe verstoord; de verjonging van het loofbos staat namelijk onder druk. Loofbosverjonging is veelal gewenst voor natuur, recreatie en bosbouw. Bosverjonging inzichtelijk maken door een objectieve meting is daarom van belang. Voor dit onderzoek zoeken we vrijwilligers die hierbij kunnen helpen.

De technische kant van het onderzoek wordt uitgevoerd door een onderzoeksbureau. De Faunabeheereenheid Gelderland coördineert het onderzoek. Stichting Landschapsbeheer Gelderland werft en ondersteunt de benodigde vrijwilligers.

Graasdruk meten

Het doel van dit project is om in samenwerking met de Veluwse boseigenaren een graasdruk monitoringsonderzoek op te zetten, waarin het kwantitatieve effect van grote hoefdieren op bosverjonging wordt vastgelegd. De graasdruk wordt bepaald door te kijken naar het percentage topscheuten van jonge bomen dat door grote herbivoren wordt aangevreten.

foto: Henk van den Burg
foto: Henk van den Burg

Het project levert uiteindelijk de volgende deelresultaten:

– Inzicht in de gewenste Veluwse boomsoorten (verhouding) en gewenste hoeveelheid bosverjonging;
– Overeenstemming over het gewenst aantal grote hoefdieren rekening houdend met bosverjongingsdoelstellingen en andere bosfuncties (bijv. recreatie);
– Inzicht in huidig populatiebeheer en invloed hiervan op bosverjonging;
– Database van graasdruk meetgegevens;
– Handvatten voor fauna- en natuurbeheer.

Instructie onderzoek

Vrijwilligers krijgen in september van het onderzoeksbureau een instructie over wat er precies van hen verwacht wordt en een helder instructieblad mee voor in het bos. Je gaat alleen of in duo’s op pad en je bezoekt de onderzoeksgebieden zelfstandig.
Topvraat wordt gemeten in plots en er worden exclosures opgezet om zo ook de bosverjonging te meten. Binnen de exclosure wordt in een gebied van 10×10 meter de gehele vegetatiesamenstelling vastgelegd. Naast de omheinde exclosure staat ook een exclosure met dezelfde afmetingen maar dan zonder omheining. Voor ieder topvraatplot wordt de vraat van het huidige en het vorige seizoen vastgelegd. (zie plaatje voor een voorbeeld).

Het project heeft een looptijd van 7 jaar. Omdat het om monitoring gaat waarin je op een uniforme wijze jaarlijks eenzelfde soort data verzamelt, zoeken we naar mensen die dit veldwerk liefst meerdere jaren op rij in het najaar kunnen uitvoeren. Wil je je voorlopig voor 1 jaar vastleggen? Geen probleem, ook dan zijn we blij met je inzet.

Je krijgt voor de duur van het project terreintoegang van de terreineigenaar.

Wat levert het mij op?

• Veldwerk met maatschappelijk belang in het najaar
• Je krijgt inzicht in onderzoekstechnieken naar graasdruk en bosverjonging
• Je leert het bos en specifiek ‘jouw’ plots beter kennen
• Je draagt bij aan een uniek project in omvang en schaal

foto: Borgman Beheer

De vereisten

Kun je de twintig meest voorkomende boomsoorten op de Veluwe herkennen?
Ben je in of rond de maand oktober 5 dagen beschikbaar voor veldwerk?
Ben je in bezit van eigen vervoer?

Aanmelden

Als je je wilt aanmelden of je interesse wilt tonen kan dat met onderstaand aanmeldformulier. Vul het formulier in en wij nemen contact met je op zodra er meer bekend is over de instructie-datum.

Aanmeldingen graasdrukmonitoring

Ik heb interesse voor het project Graasdrukmonitoring op de Veluwe. De velden met een * zijn verplicht.
  • U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant

Vrijwilligers gezocht voor nieuwe Klompenpaden bij Hierden en Harderwijk

Bewoners welkom op startavond Klompenpad Eerbeek

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Tielerwaard

Landgoed Soelen zoekt groene vrijwilligers!

Organiseer mee met 20 jaar Natuurwerkdag

Nieuwe Klompenpaden in Elburg

Klompenpad Beekweidenpad in Voorst is open

Denk en help mee met Levend Landschap Opijnen