Vrijwilligers gezocht voor Natuuropschoondag en onderhoud Eder Heide

Jaarlijks geven ruim 500 basisschoolleerlingen uit de gemeente Ede in oktober het goede voorbeeld door deel te nemen aan de Natuuropschoondag. Zij maken dan de heide zo veel mogelijk vrij van jonge boompjes zodat de heide open blijft voor insecten, vogels en hagedissen. Deze jaarlijkse opschoondag willen we graag uitbreiden naar meer natuurwerkdagen per jaar. Hiervoor zoeken we enthousiaste vrijwilligers, die het leuk vinden om met enige regelmaat aan de slag te gaan in de prachtige natuur rondom Ede. Daarnaast zoekt de Buurt Ede en Veldhuizen vrijwilligers die willen helpen bij de organisatie van de Natuuropschoondag.

Landschapscursus voor vrijwilligers

Buurt Ede en Veldhuizen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) bieden belangstellenden een leuke vierdelige cursus over het landschap van Ede en de biodiversiteit. De cursus begint op 8 mei met een theorieavond over het bos- en heidelandschap met aandacht voor erfgoed, cultuurhistorie en ecologie. De cursus bestaat uit twee theorieavonden en twee inspiratieochtenden. Je hebt geen ervaring nodig. De cursus is gratis. Na het volgen van de cursus zet je je in voor de begeleiding bij de Natuuropschoondag op vrijdag 11 oktober of de heidewerkgroep Eder Heide. Je kunt je natuurlijk ook voor beide aanmelden.  Zodra je je hebt aangemeld met onderstaand aanmeldformulier ontvang je meer informatie.

Cursusprogramma

 • Woensdag 8 mei 2019 – 20.00 uur tot 22.00 uur: Theorieavond – Bos en heidelandschap 
  Analyse van het landschap rondom de buurt Ede en Veldhuizen met aandacht voor de thema’s erfgoed en cultuurhistorie, landschap, ecologie en recreatie.
  Locatie: Veluwe Natuurcentrum, Groot Ginkelseweg 2a Ede
 • Vrijdag 10 mei 2019 – 9.00 uur tot 12.30 uur: Inspiratieochtend – Bos en heidelandschap
  Excursie over Kreelsepad (Klompenpad) met uitleg over aanwezige landschappelijke, ecologische en cultuurhistorische waarden zoals bij Hessenweg, grafheuvels, loopgraven, stuifduinen, heide, bos en een gerealiseerde leefomgeving voor verschillende vlindersoorten.
  Locatie: Boerderij-Theeschenkerij Mossel, Mosselseweg 2 Otterlo
 • Vrijdag 28 juni 2019 – 9.00 uur tot 12.30 uur: Inspiratieochtend – Biodiversiteit in bos en heidelandschap
  Uitleg in het veld over hoe de biodiversiteit op bos en heideterreinen kan worden bevorderd. Er is extra aandacht voor wilde bijen, vlinders, reptielen en vogels.
  Locatie: Veluwe Natuurcentrum, Groot Ginkelseweg 2a Ede
 • Datum nader te bepalen – 20.00 uur tot 22.00 uur: Theorieavond – Heide- en bosbeheer
  Uitleg over alle aspecten van bosbeheer (tegengaan exoten, verjonging, mantel-zoom vegetatie) en heidebeheer (tegengaan opslag bomen, pijpenstrootje).
  Locatie: Veluwe Natuurcentrum, Groot Ginkelseweg 2a Ede

Instructiebijeenkomsten voor vrijwilligers

Op dinsdag 24  en vrijdag 27 september is er een instructiebijeenkomst voor vrijwilligers die meehelpen aan de Natuuropschoondag in Ede. Denk aan veilig werken, taakverdeling etc.

Natuuropschoondag Eder Heide op vrijdag 11 oktober 2019

Kinderen van Edese basisscholen uit groep 7 en 8 gaan aan de slag op de hei.  Ze verwijderen struiken en boompjes die daar niet thuishoren. Tijd: 9.00 uur tot 15.00 uur.
Locatie: Eder Heide
Bekijk filmpje van Ede Tv (2018)

Aanmelden

Aanmeldformulier cursus, vrijwilligers Natuuropschoondag en werkgroep Eder Heide

Ik meld me aan voor de cursus, Natuuropschoondag en werkgroep Eder Heide. De velden met een * zijn verplicht.
 • Kruis aan (meerdere vakjes mogelijk).
 • U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant

Cursus hoogstamfruit van start in Appeltern

Versterking ‘groen’ vrijwilligersnetwerk Ede

Versterking ‘groen’ vrijwilligersnetwerk gemeente Buren

Levend erfgoed, 100.000 bomen en struiken en ‘wat weet u over de wilde bij’ in Landschapsnieuws

Fons Roording uit Zutphen uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger 2019

Help mee de hoogstamboomgaarden in Duiven, Groessen en Loo te onderhouden!

Cursus Sinusbeheer: insectvriendelijk maaibeheer van hooilandjes

Cursus maaien met de zeis