Vrijwilligers gezocht voor Klompenpad Elburg en Landgoed Schouwenburg

Op maandagavond 12 november om 19.30 uur is er op Landgoed Schouwenburg, Schouwenburg 2 in ’t Harde een informatieavond over het nieuwe Klompenpad in Elburg. Stichting landschapsbeheer Gelderland (SLG) is op zoek naar vrijwilligers die dit pad mee willen helpen realiseren én onderhouden. Ook mensen die het leuk vinden om in de tuin van Landgoed Schouwenburg te werken zijn van harte welkom!

Ongeveer zes jaar geleden heeft de gemeente Elburg ‘t Elburger Landgoederenpad en ‘t Pad door de Vrijheid ontwikkeld als onderdeel van de zgn. Randmeerroutes. Beiden zijn prachtige routes, maar de bekendheid ervan onder wandelaars was (te) beperkt. In navolging van de gemeenten Oldebroek heeft ook de gemeente Elburg daarom besloten om beide routes om te zetten naar Klompenpaden, die populair en landelijk bekend zijn.

Kenmerken Klompenpad

Een Klompenpad heeft bepaalde kenmerken. Het zijn bewegwijzerde wandelroutes van 5 tot 15 km door (voormalig) agrarisch gebied. Liefst over onverharde paden dwars door het land van de boer, langs boerenerven en over landgoederen. ‘t Pad door de Vrijheid voldoet aan deze criteria, het Elburger Landgoederenpad nog niet.

Vrijwilligers nodig

Met hulp van vrijwilligers wordt deze route daarom ingekort, verbeterd en/of verlegd. Op hoofdlijnen ligt er al een voorkeursroute die deze avond zal worden besproken. Maar er moet nog veel werk verzet worden, waarvoor alle hulp welkom is. Zoals voor het inventariseren van interessante plekken langs de route, het opstellen van teksten voor de routefolder en app, de aanleg van voorzieningen en uiteindelijk het aanbrengen van de bewegwijzering in het veld. Ook voor het onderhouden van de route is SLG op zoek naar mensen die daar bij willen helpen.

Landgoed Schouwenburg

Beide wandelroutes gaan over Landgoed Schouwenburg, een historische buitenplaats tussen Elburg en ’t Harde. De huidige bewoners, de heer en mevrouw Anneveld – Van Wessel, hebben het huis en de tuin sinds 2010 in erfpacht. Zij streven ernaar om het landgoed weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Een aantal trouwe vrijwilligers helpt met de moestuin en de voormalige “damestuin”. Maar ze zouden het team graag uitbreiden. Wie hierin (ook) interesse heeft, is op 12 november van harte welkom!

Klompenpaden

Klompenpaden zijn bewegwijzerde wandelroutes door (voormalig) agrarisch gebied. Liefst over onverharde paden dwars door het land van de boer, langs boerenerven en over landgoederen. De paden worden ontwikkeld door SLG samen met een groep lokale vrijwilligers. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De paden lopen regelmatig over particuliere erven en gronden waar je normaliter niet kunt komen. Voor de openstelling van hun grond ontvangen agrariërs een vergoeding. Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl of onze Facebookpagina.

Ook interessant

Nieuwe Klompenpaden in Elburg

Klompenpad Beekweidenpad in Voorst is open

Denk en help mee met Levend Landschap Opijnen

klompenpad

Vrijwilligers gezocht voor nieuw Klompenpad Echteld-IJzendoorn

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Start cursus hoogstamfruit in Herwijnen

Vrijwilligers gezocht voor nieuwe Klompenpaden Est en Neerijnen

Geld beschikbaar voor groene vrijwilligersinitiatieven