Doe mee met beplantingsproject Vierakker vergroent!

hoogstamfruit

Wilt u als inwoner van het buitengebied van Vierakker graag een hoogstamboomgaard of een vogelbosje op uw perceel? Of wilt u een fraaie haag of singel met streekeigen bomen of struiken? Doe dan mee met het beplantingsproject ‘Vierakker vergroent’. Op maandag 11 februari organiseren ANV ’t Onderholt en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) voor belangstellenden een informatieavond in ‘t Boshuis, Boshuisweg 8 7233 SE in Vierakker. De avond start om 19.30 uur.

Op de informatieavond vertelt adviseur Ruud Borkes van SLG een aansprekend verhaal over de landschappen van Vierakker, over erfinrichting, over cultuurhistorie en over het belang van streekeigen struiken en bomen voor insecten, vogels en andere dieren. Wilfried Berendsen van ANV ’t Onderholt zal uitleggen hoe uw individuele beplantingswensen uitgevoerd kunnen worden. Aan het einde van de informatieavond kunnen belangstellenden zich aanmelden voor deelname.

Voorbereiden

Wilt u zelf al een aanzet voor een beplantingsplan maken? Lees dan eerst de handreiking Vierakker vergroent. Hierin vindt u alle stappen om tot een plan te komen.

Overige hulpmiddelen:

–  Kijk in de fruitlijst welke fruitrassen geschikt zijn voor uw gebied. Bekijk deze fruitlijst als u op zand woont en bekijk deze fruitlijst   als u op klei woont.
–Schetspapier. Schets uw ideeën voor een beplantingsplan op dit papier.
– Informatiebladen over aanleg en beheer van landschapselementen zoals een haag of hoogstamfruitboom.
– Instructiefilmpjes. In 11 korte instructiefilms leren Jaap en Lex u alles over het aanplanten en onderhouden van uw kleine landschapselementen.

Aansluiten bij het landschap

Het doel van het project ‘Vierakker vergroent’ is om de percelen in het buitengebied van Vierakker te verfraaien met landschappelijk passende beplanting. Denk daarbij aan laan- of knotbomen, struweelhaag, elzensingel of hoogstamfruitbomen. Natuurlijk is een combinatie van deze opties ook mogelijk. Op die manier sluiten het perceel en het omliggende landschap op elkaar aan. Veel dieren maken dankbaar gebruik van deze struiken en bomen als nestgelegenheid, schuilplaats of voedselvoorziening. Denk daarbij aan steenuil, egel of bij.

‘Vierakker vergroent’ is een uitvoeringsproject van het bewonersproces Levend Landschap Vierakker en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bronckhorst en de Provincie Gelderland.

Ook interessant

Herstel het Achterhoekse coulissenlandschap en plant schaduwbomen voor vee

Klimaatslim landschapsbeheer

Doe mee en plant! 100.000 bomen en struiken in Gelderland

hoogstamfruit

Groene Opgave Waardevol Brummen

Landschapsimpuls Emst-Vaassen voor aansluiting van erf en landschap

cursus hoogstamfruit

Doe mee aan de cursus Alles van het landschap Herwen en Aerdt

Landschapsversterking Nijkerkerveen voor aansluiting van erf en landschap

Doe mee met Stokkum in het Groen (fase 2)