Patrijzentellers gezocht in regio Achterhoek

Boerenlandvogels hebben het moeilijk. De patrijs is daar een voorbeeld van. Deze prachtige akkervogel zien we steeds minder op de akkers. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om patrijzen te helpen, bijvoorbeeld door het aanleggen van kruidenrijke akkerranden. Zo bieden grondeigenaren deze vogels broedgelegenheid, dekking en voedsel. Nu is de vraag, hoe patrijzen daarvan profiteren. Daarom gaan we dit voorjaar de patrijs in het veld monitoren ofwel tellen. Jouw hulp is nodig. Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert samen met het agrarisch collectief VALA op woensdag 5 februari een cursus voor vrijwilligers in de regio Achterhoek en met name omgeving Didam en Zelhem-Halle om te leren patrijzen te tellen. Doe mee en word een patrijzenteller! De cursus is geweest, aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

Cursus patrijzen tellen

De cursus bestaat uit een theorieavond en een praktijkochtend in het veld. Je leert gestructureerd tellen en de patrijzenstand vastleggen. Met de resultaten kunnen we de patrijs nog beter beschermen. Cursusleider is Karen Hinkamp van SLG. De theorieavond is op woensdag 5 februari 2020. Tijd: 20.00 tot 21.30 uur. Locatie: Dorpshuis de Meikever, Smallestraat 42 in Didam. De praktijk is op zaterdagochtend 8 februari van 9.00 tot 12.00 uur.

Kan iedereen meedoen?

Ja! Wat we van je vragen is deelname aan de theorie-avond en de praktijkochtend. Daarna doe je drie telrondes in het voorjaar. In het najaar ben je aanwezig bij de evaluatie-avond, waarbij we de resultaten presenteren. Je word ingedeeld in een gebied waar maatregelen voor de patrijs worden genomen en nog geen tellers actief zijn, waarbij rekening wordt gehouden met je woonplaats. De vacante gebieden liggen met name rondom Didam en Zelhem-Halle. In andere delen van de Achterhoek kan je gekoppeld worden aan bestaande tellers.

Wat krijgt je ervoor? Je helpt de patrijs beschermen door ze te tellen. Je krijgt inzicht in de resultaten en wordt betrokken bij het agrarisch natuurbeheer. Je vogelkennis wordt bijgespijkerd. Je wordt gefaciliteerd met hulpmiddelen zoals speakers. Het zorgt voor plezier, door samen met anderen tellingen te doen. En natuurlijk is het gezond. Je loopt of fietst lekker buiten in het veld.

Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)

De agrarische collectieven/agrarische natuurverenigingen zetten zich middels het ANLb in voor de patrijs. Ze hebben op diverse locaties in Gelderland beheerovereenkomsten afgesloten voor het aanleggen en beheren van akkerfaunaranden. Elk voorjaar worden op diverse plekken in Gelderland randen ingezaaid voor de patrijs, ook in de Achterhoek. Om het effect voor de patrijzen te meten wordt deze telcursus georganiseerd.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Rosina Verweij, medewerker vrijwillige boerenlandvogelbescherming van Stichting Landschapsbeheer Gelderland, tel. 026-3537444.

Foto patrijs: Jan Stronks

 

Ook interessant

Plant een haag! Plantmateriaal bestellen voor vrijwilligers

Gezocht: Vrijwilliger voor ondersteuning in ons gereedschapsdepot

Natuurwerkdag 2020 afgelast

Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Ressen

Levende bodem, 20e Natuurwerkdag en webinars over biodiversiteit in herfstnummer Landschapsnieuws

Bijeenkomst over erfvogels in de Kraats/het Binnenveld (online)

Succesvolle webinars over biodiversiteit 

Vrijwilligers gezocht voor nieuwe Klompenpaden bij Hierden en Harderwijk