Inspiratie: Klompenpaden

klompenpaden_logo klien

Wandelen, dwars door de weilanden! Samen met bewoners, vrijwilligers, grondeigenaren en andere belanghebbenden ontwikkelen we Klompenpaden. Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad.

Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Op deze pagina staan twee inspirerende voorbeelden van de ontwikkeling van een Klompenpad. Voor meer informatie over de aanpak en het proces kijkt u bij meer over Klompenpaden.

Plaggenstekerspad in Hoenderloo

Vereniging Hoenderloo’s Belang was de initiatiefnemer van dit Klompenpad in Hoenderloo. Paul de Jongh van Vereniging Hoenderloo’s Belang: “Wij zijn er trots op om de prachtige ligging van Hoenderloo in het natuurgebied de Veluwe via het Plaggenstekerspad voor zowel onze inwoners als onze gasten nog toegankelijker te maken”. Het nieuwe Klompenpad is van begin af aan enthousiast ontvangen door inwoners en horeca- en recreatieondernemers in Hoenderloo. De inwoners hielpen bij het bedenken van de route, schrijven van teksten, het uitzetten van de route en het slaan van de bewegwijzeringspalen. In het dorp hangen zelfs speciale klompenpadenvlaggen.

Rianne Schuijl en Maurice van Wijk zijn eigenaren van Restaurant de Krim in Hoenderloo: “Bij Activiteiten Restaurant de Krim in Hoenderloo is het 99ste Klompenpad, het Plaggenstekerspad, geopend. Nog voor de officiële opening hadden een flink aantal mensen het pad al gelopen. Wij van Activiteiten Restaurant de Krim zijn het start- en finishpunt en gaan om 10 uur open. De parkeerplaats staat op mooie dagen al vanaf 7 uur goed gevuld met mensen die dit prachtige pad willen lopen. Na afloop komen mensen bij ons genieten van een heerlijke lunch en/of spelen nog één van de activiteiten op ons terrein. Kortom, het Plaggenstekerspad is een groot succes.”

Terbroeksepad in Terschuur en Zwartebroek

Het Terbroeksepad is een Klompenpad in het buitengebied van Zwartebroek en Terschuur in de gemeente Barneveld. Ina Kamphorst is coördinator van de werkgroep: “Eind 2014 was het eindelijk zover, de opening van het Terbroeksepad van elf kilometer. De route leidt je door het slagenlandschap, langs elzenbroekbos, door weilanden langs en door maïsakkers en via oude stegen. De werkgroep bestaat nu uit veertien enthousiaste vrijwilligers. Zij controleren iedere eerste week van de maand of de bordjes, stickers en pijltjes nog goed zitten, het zwerfvuil wordt meegenomen en eventueel overtollig groen wordt gesnoeid of gemaaid. De ene maand wordt er volgens de route gelopen en de andere maand er tegen in.”

“Een wandelpad was een speerpunt uit het dorpsplan van 2008 van Zwartebroek en Terschuur. In 2009 startte een werkgroep van vier personen dit project. En we hadden al gauw een prachtige route van twaalf kilometer. Maar zo gemakkelijk ging het niet. Het was het eerste pad waarvan de structurele kosten zelf bekostigd moest worden. Het was een hele toer dat rond te krijgen. Ook het verkrijgen van toestemming van grondeigenaren zat niet mee.” Toch is het allemaal gelukt en kunnen wandelaars van het Terbroeksepad hun reactie vastleggen in een notitieboekje op één van de zeven bankjes:

• Lekker genieten zo dichtbij huis. Erg mooie route. (Jan Jenny, Voorthuizen)
• De zoveelste verrassing bij een klompenpad. Ik ben fan. Wat een geweldig
initiatief. En ook dit pad is tot nu toe erg de moeite waard. Helemaal top! (Joke)
• Een heel mooi en rustgevend klompenpad. We hebben er al heel wat gelopen.
Deze hoort bij de topwandelingen. (Els en Peter, Austerlitz)

Doet u mee?

De ontwikkeling van een Klompenpad is een samenspel van vrijwilligers, lokale organisaties, gemeente en diverse grondeigenaren. Bekijk hier het filmpje over de opening van het Zandslagenpad, waarin verschillende betrokkenen aan het woord komen.

Wilt u in uw omgeving ook een Klompenpad ontwikkelen of onderhouden, bekijk dan de speciale brochure Klompenpaden of neem contact met ons op.

Kijk ook eens op: