Maaien met de zeis is populair!

Ook dit jaar zijn er weer allerlei activiteiten rondom maaien met de zeis. Dit oude ambacht wordt steeds vaker toegepast. Het is een mooie manier van natuurvriendelijk kleinschalig maaibeheer, goed voor de biodiversiteit en een aangename manier van werken. Wat is er mooier dan het gras maaien terwijl je de vogels hoort zingen en de bijen hoort zoemen?

Kampioenschappen

Rondom het oude ambacht worden cursussen georganiseerd, maar ook het wedstrijdelement speelt een rol. Het Nederlands Kampioenschap maaien met de zeis is een mooi evenement om bij te wonen. De top van Nederland komt bij elkaar om het mooiste veldje te maaien volgens de beste zeistechnieken. Dit jaar vindt het NK niet plaats tijdens de BeleefLandleven dagen. De nieuwe locatie en datum worden nog bekend gemaakt. Naast het NK zijn er kampioenschappen in Wapenveld en Sinderen. De landelijke maaidag op het voormalige eiland Schokland (Flevoland) is voor iedereen met liefde voor het maaien met de zeis toegankelijk voor deelname. Het biedt de kans om het oude gevoel van samen een veld maaien  weer eens te beleven.

Cursussen

Wegens grote belangstelling organiseren we ook dit jaar weer twee keer de ééndaagse cursus maaien met de zeis. Onder leiding van SLG en vrijwillige zeisdocenten leert u haren (scherp maken), de techniek van het zeisen en er is een smid die uw zeis op uw maat kan afstellen. Als u geen zeis heeft kunt u ter plekke een zeis en haarsetje aanschaffen.
Ook in de cursus sinusbeheer, bij- en vlindervriendelijk maaibeheer wordt gewerkt met de zeis. Het sinusbeheer sluit goed aan op de (vrijwilligers)praktijk: leuk om te doen en zeer geschikt voor kleine hooilanden met optimaal resultaat voor flora en fauna.

Agenda

Zaterdag 24 juni, landelijke maaidag in Flevoland
Zaterdag 15 juli, cursus maaien met de zeis door SLG in Rozendaal (bij Arnhem). Deze locatie is vol.
Zaterdag 22 juli, cursus maaien met de zeis door SLG in Sinderen, Achterhoek
Zaterdag 2 september cursus sinusbeheer door SLG in Zevenaar
Zaterdag 2 september, kampioenschap in Wapenveld, mail voor meer informatie en aanmelden
Datum onbekend, kampioenschap in Sinderen