Vervolg Lingewaard in ’t groen in 2018

Inwoners van het buitengebied van de gemeente Lingewaard kunnen zich weer aanmelden voor het vervolg op het beplantingsproject ‘Lingewaard in ’t groen’. Ze kunnen inheemse bomen en struiken aanplanten op woonerven en op grotere landschappelijke terreinen. Op dinsdag 9 januari 2018 wordt hierover een informatieavond georganiseerd in Ressen om samen met deelnemers beplantingsplannen te maken. Op 17 maart 2018 wordt de beplanting uitgereikt. Wilt u meehelpen aan een mooi en groen landschap in uw eigen woonomgeving en op uw eigen erf?

Versterken groene karakter gemeente

De gemeente Lingewaard en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) willen samen met bewoners het groene karakter van het buitengebied van de gemeente Lingewaard te versterken. Door het aanplanten van inheems en biologisch plantmateriaal zoals hagen, heggen, hoogstamboomgaarden en solitaire bomen krijgt het eigentijdse landschap een mooi en oorspronkelijk karakter. Bovendien wordt het landschap weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt het perceel en het omliggende landschap meerwaarde wanneer er inheemse plantsoorten staan.

Informatieavond

Op dinsdag 9 januari 2018 is er van 20.00 tot 22.00 uur een informatieavond in de Kosterij, Kerkenhofstraat 5 in Ressen. Inloop met koffie/thee is vanaf 19.45 uur. U hoort dan hoe u mee kunt doen en wat de ‘spelregels’ zijn.

Werkwijze

Na deze informatieavond is er in januari een inloopactiviteit waarbij grondeigenaren hun individuele beplantingswensen kunnen voorleggen aan de adviseur van SLG om samen te komen tot een uitgewerkt beplantingsplan voor hun grond. Op basis van alle individuele beplantingsplannen wordt een gezamenlijke bestelling gedaan. Zaterdag 17 maart 2018 ontvangen alle deelnemers hun bomen en struiken. Ze krijgen vooraf nog een korte instructie hoe ze de bomen moeten aanplanten. Na het ophalen gaan de deelnemers aan de slag met het planten. Het resultaat wordt een gevarieerd buitengebied met streekeigen beplanting!
Deze combinatie van gezamenlijke inkoop en de subsidiemogelijkheden maakt dat de eigen bijdrage beperkt blijft.

Voorbereiden en zelf een plan maken

Wilt u zich op de inloopactiviteit voorbereiden? Of wilt u zelf al een aanzet voor een beplantingsplan maken?
Lees dan eerst deze Handreiking beplantingsplan Lingewaard fase 2. Hierin vindt u alle stappen om tot een plan te komen.

Overige hulpmiddelen:

–  De fruitlijst voor Lingewaard in ’t groen. Kijk in de fruitlijst welke fruitrassen geschikt zijn voor uw gebied.
Schetspapier Lingewaard. Schets uw ideeën voor een beplantingsplan op dit papier.
– Informatiebladen over aanleg en beheer van landschapselementen zoals een haag of hoogstamfruitboom.
– Instructiefilmpjes. In 11 korte instructiefilms leren Jaap en Lex u alles over het aanplanten en onderhouden van uw kleine landschapselementen.

Aanmelden

Het aantal deelnemers is beperkt. Dus meldt u snel aan! U kunt zich vrijblijvend aanmelden voor het project via onderstaand aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Freek Aalbers van SLG, bereikbaar op tel.nr. 026 – 3537444.

Aanmeldformulier Lingewaard in het Groen

Hiermee meldt u zich vrijblijvend aan voor het project Lingewaard in het Groen. De velden met een * zijn verplicht.
  • U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. Wilt u Landschapsnieuws niet ontvangen, verwijder dan het vinkje. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant