Kom in actie op de Bijenwerkdag op 9 en 10 maart

Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving en zijn daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 357 soorten is bedreigd. Om de wilde bijen te ondersteunen organiseren Stichting Landschapsbeheer Gelderland in samenwerking met Nederland Zoemt op 9 en 10 maart de Bijenwerkdag.

Met z’n allen aan het werk voor de wilde bij. Dat gaat gebeuren op de Bijenwerkdag. Om het aantal nestgelegenheden te vergroten worden er bijenhotels gebouwd, open zandplekken gecreëerd en steilwandjes aangelegd. Tevens kan de voedselvoorziening (nectar en stuifmeel) worden verbeterd en daarom worden bloemen gezaaid en struiken geplant.

Waar?

De Bijenwerkdag wordt in heel Nederland georganiseerd, er zijn ruim 125 locaties! In Gelderland wordt op diverse locaties gewerkt aan de ondersteuning van wilde bijen. Onder andere in Doetinchem en Elst gaan vrijwilligers aan de slag en kunt u meedoen.

Burenwerkdag in De Greephorst

Natuurspeelpark De Greephorst in Doetinchem
Op zaterdag 10 maart gaan vrijwilligers in Natuurspeelpark De Greephorst een robuuste bijenhaag aanplanten met inheemse bomen en struiken, zoals wilde appel, boswilg en kale struweelhaag. Naast het aanplanten van de bijenhaag kunnen kinderen meehelpen met het maken van een bijenhotel en worden er broodjes gebakken boven het vuur. U bent van harte welkom om mee te helpen.
We starten om 9.30 uur en om 12.30 uur eindigt de doedag.
De parkeerplaats van Natuurspeelpark De Greephorst bevindt zich aan de Notenstraat te Wehl.
Deze doedag wordt georganiseerd door Natuurspeelpark De Greephorst, gemeente Doetinchem en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Aanmelden via dit aanmeldformulier.

Het Appelland in Elst
Op zaterdag 10 maart gaan vrijwilligers op Het Appelland in Elst een robuuste bijenhaag aanplanten met inheemse bomen en struiken zoals verschillende soorten wilde rozen en wilgen. U bent van harte welkom om mee te helpen. We starten om 9.30 uur met koffie, appelcake en een verhaal van de initiatiefnemers over de boomgaarden op Het Appelland. Om 12.30 uur eindigt de doedag met een warme lunch. Het handigste is om op de fiets te komen en anders kunt u uw auto neerzetten op de Mozartstraat in Elst. Aanmelden via www.nldoet.nl.

Park in wijk De Berkellanden in Eibergen
Zo ook in het park grenzend aan wijk de Berkellanden (Mallumse Molenweg). Op zaterdag 10 maart gaan vrijwilligers twee bijenbosjes aanplanten met inheemse struiken, zoals verschillende soorten wilde rozen en brem. U bent van harte welkom om mee te helpen. Wethouder Marijke van Haaren opent deze ‘doe-middag’ om 14:00 uur. Om 16:00 uur eindigt de doe-middag. Aanmelden via dit aanmeldformulier. Kijk hier voor locatie.

Actie aanplant bijenbosjes en bijenhagen

wormkruidbij_Peter EekelderNaast Natuurspeelpark De Greephorst doen diverse vrijwilligersgroepen mee aan onze actie om tijdens NLdoet een bijenoase aan te leggen door aanplant van bijenhagen en bijenbosjes.  SLG heeft speciaal voor wilde bijen verschillende landschapselementen samengesteld: wilde rozen bijenhagen, doornloze bijenhagen en bijenbosjes. Hierbij is rekening gehouden met langdurig voedselaanbod voor wilde bijen en andere bestuivers. Diverse groepen hebben bij ons dit speciale plantmateriaal besteld, zoals:

In totaal planten deze vrijwilligersgroepen 970 m2 bijenbosje en 1835 strekkende meter bijenhaag aan! Een mooi resultaat! Helpt u ze een handje? Kijk voor deelnemende locaties op www.nederlandzoemt.nl/doe-mee/bijenwerkdag/.

Wat is Nederland Zoemt?

LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu slaan de handen ineen. Met maar één doel. De wilde bij moet zich hier thuis voelen. Samen laten we Nederland zoemen voor de wilde bij. Nederland Zoemt is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Ook interessant