Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden Ressen

Hoogstamboomgaarden horen bij Ressen. In deze boomgaarden vind je nog oude fruitrassen. Die fruitrassen zijn goed voor de natuur, maar ook voor dieren en planten. Het is belangrijk om deze boomgaarden te behouden, dat kan door ze goed te snoeien. Dorpsbelangen Ressen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren een meerdaagse cursus voor vrijwilligers. Na de cursus gaan de vrijwilligers aan de slag in de boomgaarden in Ressen. Er is nog ruimte voor 6 deelnemers. De cursus start op 21 oktober met een theorieavond in het gemeenschapshuis de Kosterij.

Cursus Hoogstamfruit

Door goed te snoeien behouden we hoogstambomen. De vrijwilligers leren tijdens de cursus hoe dat werkt. Zo leren ze over het snoeien van de fruitbomen in de zomer en winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en de aanplant van jonge fruitbomen. Een adviseur van SLG geeft de opleiding. Deze bestaat uit vijf theorieavonden en vier praktijkochtenden. Deze dagen zijn verdeeld over de seizoenen. Na de opleiding gaat de Hoogstambrigade zelfstandig aan de slag in boomgaarden in Ressen.

Kasteelterrein Ressen

Begin 2017 vonden Dorpsbelangen Ressen en de Historische Kring Bemmel oude kaarten en documenten van een voormalig kasteel in Ressen. Samen hebben ze zich hard gemaakt om dit tot leven te brengen. Dit resulteerde in een omarming door Park Lingezegen waarmee de ontwikkeling van het kasteelterrein mogelijk werd. Op het inmiddels ingerichte kasteelterrein is ook een boomgaard aanwezig, die door de nieuwe Hoogstambrigade onderhouden gaat worden.

Aanmelden

Er hebben zich al 7 vrijwilligers aangemeld. Er is nog ruimte voor 6 nieuwe vrijwilligers. Heeft u belangstelling voor de cursus hoogstamfruit? Dan kunt u zich voor 14 oktober aanmelden via onderstaand aanmeldformulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edwin Schouten van de Dorpsbelangen Ressen. De cursus hoogstamfruit vindt plaats dankzij financiering door gemeente Lingewaard en provincie Gelderland.

Aanmeldformulier cursus hoogstamfruit Ressen

Hiermee meldt u zich aan voor de cursus hoogstamfruit Ressen. De velden met een * zijn verplicht.
  • Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant

Bewoners Hierden planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Plant een haag! Plantmateriaal bestellen voor vrijwilligers

Gezocht: Vrijwilliger voor ondersteuning in ons gereedschapsdepot

Natuurwerkdag 2020 afgelast

Inspiratiebijeenkomst Biodiversiteit op de boomkwekerij (afgelast)

Start biodiversiteitsproject in Hattem: Helpt u mee aan meer vogels, egels, vlinders en wilde bijen in uw omgeving?

Biodiversiteitsplan voor grondeigenaren in de gemeente Zaltbommel

Levende bodem, 20e Natuurwerkdag en webinars over biodiversiteit in herfstnummer Landschapsnieuws