Help mee weidevogels beschermen in het Land van Maas en Waal!

Heeft u belangstelling voor weidevogels? Vindt u het belangrijk dat kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels in het Land van Maas en Waal beschermd worden? En bent u graag buiten actief? Volg dan de cursus Weidevogelbescherming en word een actieve weidevogelvrijwilliger. De weidevogelgroep Land van Maas en Waal, IVN afdeling Maas en Waal en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseren deze cursus voor nieuwe vrijwilligers. De cursus bestaat uit twee theorieavonden en begeleiding in de praktijk. De theorieavonden vinden plaats op 6 en 13 maart in Beneden-Leeuwen. Deelname is gratis. Heeft u belangstelling? Meld u dan aan via onderstaand aanmeldformulier.

Coördinator vrijwillige weidevogelbescherming Karen Hinkamp van SLG verzorgt de cursus. In twee avonden behandelt zij de volgende onderwerpen: vrijwillige weidevogelbescherming, de biologie van weidevogels, weidevogelpopulaties, de landbouw, opsporen en registratie van legsels, beschermingsmaatregelen en de organisatie van het vrijwilligerswerk. Tijdens de praktijk leert u kijken naar weidevogels, waarnemen van bepaald gedrag, hoe zoekt u het beste nesten en hoe beschermt u nesten?

Programma cursus Weidevogelbescherminglogo vrijwillige weidevogelbescherming
-Theorieavond 6 maart 2018 van 20.00 tot 22.00 uur:
Onderwerpen: Vrijwillige Weidevogelbescherming, Zoeken van nesten, Beschermingsmaatregelen, De moderne landbouw.
-Theorieavond 13 maart 2018 van 20.00 tot 22.00 uur.
Onderwerpen: Biologie en gedrag van weidevogels, Registratie van gegevens, Organisatie vrijwilligerswerk.
Cursuslocatie: de Dalenshof, Dalenstraat 1 in Beneden-Leeuwen.

Na opgave voor deze cursus ontvangt u meer informatie over het programma.

Vrijwilligers zijn onmisbaar

In het voorjaar komen de weidevogels weer terug uit hun overwinteringsgebieden. Zonder de bescherming door vrijwilligers en de medewerking van boeren en loonwerkers zouden weidevogels op veel plaatsen geen kuikens groot krijgen. Dankzij de inzet van vrijwillige weidevogelbeschermers worden de nesten tijdig opgespoord en beschermd. Tijdens landbouwwerkzaamheden worden deze nesten vervolgens ontzien. Hierdoor stijgt het percentage uitgekomen nesten aanzienlijk en worden meer kuikens grootgebracht. Helpt u mee?

Aanmeldformulier cursus weidevogelbescherming Land van Maas en Waal

Hiermee meldt u zich aan voor de cursus weidevogelbescherming Land van Maas en Waal. De velden met een * zijn verplicht.
  • U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. Wilt u Landschapsnieuws niet ontvangen, verwijder dan het vinkje. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant