Gemeente Montferland

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Op deze pagina vindt u een overzicht van de activiteiten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in deze gemeente.

Nu in uitvoering

 1. BeeldmerkLevendLandschap_RGB_defLevend Landschap Stokkum
  De maatschappij is in beweging. Er is een algemene tendens bij overheden om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de eigen leefomgeving steeds meer in handen te geven van burgers en bewoners zelf. Dit geldt ook voor het cultuurlandschap. Lees meer over Levend Landschap. Het proces Levend Landschap Stokkum is gestart in het najaar van 2017.
 2. Ontwikkeling Klompenpad Stokkum
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. In het najaar van 2019 is gestart met de ontwikkeling van het Klompenpad Stokkum. Lees meer over Klompenpaden.
 3. Ontwikkeling Klompenpad Kilder
  Zie hierboven voor de werkwijze van de Klompenpaden. In het najaar van 2019 is gestart met de ontwikkeling van het Klompenpad Kilder.

Afgerond

 1. Stokkum in het groen
 2. Workshop biodiversiteit in Stokkum
 3. Levend Landschap Kilder
 4. Kilder in het Groen
 5. Levend Landschap Loil
 6. Loil in het Groen
 7. Ommetje Loil
 8. Paradijs voor de patrijs
 9. Een haag voor de patrijs
 10. Oprichting zwerfafvalbrigades

Kijk voor een uitgebreide omschrijving van afgeronde projecten in gemeente Montferland.


Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Montferland

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:

Buitenplaatswerkgroep Kemnade
IVN Oude IJsselstreek, werkgroep Montferland
Patrijzenwerkgroep Montferland
Vereniging Leefbaar Nieuwdijk, werkgroep Meikamerbos
Vogelwerkgroep Stad en Ambt Doesborgh
Zwerfafvalbrigade Beek
Zwerfafvalbrigade Didam ‘Schoon Diem’
Zwerfafvalbrigade ’s Heerenberg
Zwerfafvalbrigade Kilder
Zwerfafvalbrigade Nieuw-Dijk
Zwerfafvalbrigade Stokkum

Kijk ook eens op: