Gemeente Heumen

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Welke projecten zijn al afgerond? Op deze pagina vindt u een compleet overzicht van onze projecten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in uw gemeente.

In uitvoering

 1. Cursus ‘Alles van het landschap’
  Voor bewoners van de gemeente Heumen wordt in het najaar van 2018 gestart met de cursus ‘Alles van het landschap’. Aan de hand van één theorieavond en twee praktijkochtenden leert u meer over ecologie, aanleg en beheer van het landschap. Kijk hier voor meer informatie.

Afgerond

 1. Landschapsimpuls Heumen
  De gemeente Heumen is trots op haar landelijke omgeving. Met de Landschapsimpuls zijn de percelen in het buitengebied verfraaid met landschappelijk passende beplanting. Denk daarbij aan laan- of knotbomen, een elzensingel, hoogstamfruitbomen of een poel. Op die manier sluiten het erf en het omliggende landschap op elkaar aan. Veel dieren maken dankbaar gebruik van deze struiken en bomen als nestgelegenheid, schuilplaats of voedselvoorziening. Kijk hier voor meer informatie.
 2. Houd de Bongerd Hoog!
  In de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen hebben particulieren in het buitengebied hoogstamfruit aangeplant in het project Houd de Bongerd Hoog!
 3. Oprichting Landschapsbrigade
  Door het Erfgoedplatform Heumen is een Landschapsbrigade opgericht. In het kader van Houd de Bongerd Hoog heeft SLG een cursus hoogstamfruit aan de Landschapsbrigade gegeven, zodat zij nu zelfstandig aan de slag kunnen.
 4. img-20160613-wa0003Landschapsbrochure met landschapstypenkaart
  Voor de gemeenten West Maas en Waal, Wijchen, Heumen en Beuningen hebben we een landschapsbrochure inclusief een landschapstypenkaart ontwikkeld. Bewoners van het buitengebied kunnen met behulp van de brochure en kaart eenvoudig zien in welk landschapstype ze wonen. We geven tips voor het inrichten van het erf en reiken lijsten met rassen aan die van oorsprong in het gebied voor komen. Op de foto wethouders van de vijf gemeenten met de net overhandigde landschapsbrochure in de hand. Bekijk hier de Landschapsbrochure met landschapstypenkaart.

Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Heumen

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:

Natuurstichting Kadans
Scouting St. Walrick
Heemtuin Malden

 

 

Kijk ook eens op: