Gemeente Duiven

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Welke projecten zijn al afgerond? Op deze pagina vindt u een compleet overzicht van onze projecten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in uw gemeente.

Nu in uitvoering

 1. Oprichting Hoogstambrigade Duiven
  In de gemeente Duiven liggen diverse boomgaarden waar appel- en perenbomen groeien. Het snoeien van deze fruitbomen is niet altijd eenvoudig en wordt door sommige zelfs vergeleken met kunst. Om de boomgaarden te behouden wil Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) de kennis van het onderhoud van hoogstamboomgaarden graag overdragen en een vrijwillige, zogenaamde hoogstambrigade oprichten. Kijk hier voor meer informatie.
 2. Groenspreekuur voor bewoners buitengebied Duiven, Groessen en Loo
  Wij organiseren drie Groenspreekuren, waarbij een adviseur van SLG erfeigenaren helpt met een beplantingsplan. Bent u woonachtig in het buitengebied van Duiven, Groessen en Loo? Wilt u streekeigen bomen en struiken aanplanten op uw erf of daarbuiten? Maar weet u niet welke geschikt zijn? Kijk voor meer informatie.
 3. Nestkasten ophangen
  Woont u in het buitengebied van Loo, Groessen, Duiven of Zevenaar en wilt u graag op uw perceel een nestkast laten ophangen voor steenuil, kerkuil, gierzwaluw of huismus? Dan kunt u zich aanmelden, de Nestkasten Werkgroep Zevenaar neemt contact met u op en bekijkt of uw locatie geschikt is voor een specifieke nestkast. Wanneer dat zo is, hangt de Nestkasten Werkgroep Zevenaar de nestkast(en) op. De vrijwilligers van de Nestkasten Werkgroep komen regelmatig terug om de nestkast te onderhouden en te monitoren. Zij maken hierover met u afspraken.
 4. Nestkasten voor huismussen
  De Nestkasten Werkgroep Liemers is in samenwerking met SLG een actie gestart, waarbij inwoners in Duiven, Groessen, Loo of Zevenaar een huismusnestkast 3-in-1 kunnen krijgen. Mussen broeden graag in de buurt van elkaar en daarom biedt de werkgroep gratis ruime nestkasten aan die ruimte biedt aan drie huismussenfamilies. Aanmelden is niet meer mogelijk.
 5. Beplantingsproject Duiven
  Beplantingsproject voor de gehele gemeente Duiven. Bewoners krijgen de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf/terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken. In de winter van 2018/ 2019 staat ook weer een beplantingsproject op de agenda. Lees hier meer over het project en hoe u kunt deelnemen.
 6. BeeldmerkLevendLandschap_RGB_defLevend Landschap Loo
  De maatschappij is in beweging. Er is een algemene tendens bij overheden om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de eigen leefomgeving steeds meer in handen te geven van burgers en bewoners zelf. Dit geldt ook voor het cultuurlandschap. Lees meer over Levend Landschap.
  Dit Levend Landschap proces is gestart in het voorjaar van 2017. Hou de lokale media in de gaten of kijk hier voor meer informatie.
 7. Levend Landschap Groessen
  Zie hierboven voor de werkwijze.
  Levend Landschap Oeken Groessen is gestart in het voorjaar van 2017. Lees hier meer over het project en hoe u kunt deelnemen.
 8. Loo en Groessen in het groen
  Een van de uitvoeringsprojecten van het Levend Landschap proces is een beplantingsproject. Bewoners krijgen de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf/terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken. Loo en Groessen in het groen  is gestart in 2016. Ook in de winter van 2018/ 2019 staat er weer een beplantingsproject op de agenda. Lees hier meer over het project en hoe u kunt deelnemen.

 


Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Duiven

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:

Knotploeg Duiven
Klompenpadwerkgroep Husloapad
Klompenpadwerkgroep Kandiapad

Klompenpaden

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De routes zijn te lopen via de folder (te koop bij aangegeven verkooppunten), via de kaart die u kunt uitprinten en via de gratis app voor tablet en telefoon. Lees meer over Klompenpaden of bekijk de Klompenpaden in uw gemeente:

Husloapad
Kandiapad

Kijk ook eens op: