Gemeente Doetinchem

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Welke projecten zijn al afgerond? Op deze pagina vindt u een compleet overzicht van onze projecten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in uw gemeente.

In uitvoering

 1. Oprichting Zwerfafvalbrigade Wehl
  Een Zwerfafvalbrigade is een groep vrijwilligers die op regelmatige basis zwerfafval opruimt in de eigen omgeving. Het beoogde resultaat: het Gelderse landschap schoner, mooier en aantrekkelijker voor iedereen! In de gemeente Doetinchem zijn al 4 Zwerfafvalbrigades actief, ook in Wehl wordt nu een Zwerfafvalbrigade opgericht, kijk voor meer informatie.
 2. Oprichting Hoogstambrigade Wehlse Broeklanden
  In de gemeente Doetinchem richten we een Hoogstambrigade op. Eigenaren van een hoogstamboomgaard of andere geïnteresseerden krijgen een meerdaagse opleiding hoogstamfruit snoeien. Na de opleiding gaan de vrijwilligers zelfstandig aan de slag. De leden snoeien gezamenlijk elkaars bomen of hoogstambomen die aan hun lot zijn overgelaten. De hoogstambrigade leent bij ons een speciale gereedschapskar met geselecteerd gereedschap. Alle hoogstambrigades in Gelderland krijgen nascholing en komen op ons initiatief samen voor uitwisseling en inspiratie. Kijk hier voor meer informatie.

Afgerond

 1. Bijenwerkdag tijdens NLdoet
  Tijdens NLdoet hebben vrijwilligers in het park grenzend aan wijk de Berkellanden (Mallumse Molenweg) in Eibergen twee bijenbosjes aangeplant met inheemse struiken, zoals verschillende soorten wilde rozen en brem.
 2. Oprichting Zwerfafvalbrigades
  In de gemeente Doetinchem zijn al 4 Zwerfafvalbrigades opgericht in Doetinchem Overstegen, Doetinchem de Huet, Stadskamer Doetinchem en Gaanderen. Kijk hier voor een overzicht.

Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Doetinchem

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:

Stichting Vrienden van het Wehlse Bos
IVN Oude IJsselstreek
Klompenpadwerkgroep Ganderpad
KNNV Doetinchem, Zumpebeheergroep
Natuurpark Overstegen Beheergroep “De Groene Knoop”
Werkgroep Oké
Zwerfafvalbrigade Doetinchem Overstegen
Zwerfafvalbrigade Doetinchem De Huet
Zwerfafvalbrigade Gaanderen
Zwerfafvalbrigade Stadskamer Doetinchem

Klompenpaden

Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. De routes zijn te lopen via de folder (te koop bij aangegeven verkooppunten), via de kaart die u kunt uitprinten en via de gratis app voor tablet en telefoon. Lees meer over Klompenpaden of bekijk de Klompenpaden in uw gemeente:

Ganderpad

Kijk ook eens op: