Gemeente Bronckhorst

Samen maken we het landschap! We voeren projecten uit met bewoners, vrijwilligersgroepen zijn actief en wandelaars genieten van de Klompenpaden. Welke projecten zijn in uitvoering of worden verwacht? Op deze pagina vindt u een overzicht van de activiteiten, vrijwilligersgroepen en Klompenpaden in deze gemeente.

Nu in uitvoering

 1. Ark voor Hoogstamfruit
  Ark voor Hoogstamfruit is een vervolg op de samenwerking en aanplantactie van Rosselboom-gaarden in het najaar/winter 2015, waarbij meer dan tweehonderd fruitbomen van bijzondere historische fruitrassen beschikbaar zijn gesteld aan twintig particuliere erfeigenaren uit de Achterhoek. Zij hebben de appel-, peren, pruimenbomen op hun erf geplant in Rosselboomgaarden zodat de specifiek oude Achterhoekse rassen behouden blijven. Het behoud van soorten is niet alleen van belang voor het behoud van de biodiversiteit, maar deze ‘verborgen rijkdom’ biedt ook kansen voor toeristische activiteiten en lokale horeca.
  BeeldmerkLevendLandschap_RGB_def
 2. Levend Landschap Vierakker
  De maatschappij is in beweging. Er is een algemene tendens bij overheden om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de eigen leefomgeving steeds meer in handen te geven van burgers en bewoners zelf. Dit geldt ook voor het cultuurlandschap. Lees meer over Levend Landschap. Het proces Levend Landschap Vierakker is gestart in het najaar van 2018.
 3. Levend Landschap Wichmond
  Zie hierboven voor de omschrijving van Levend Landschap.
 4. Oprichting Landgoedwerkgroep ’t Meenink
  Het organiseren van het onderhoud van particuliere landgoederen is een grote uitdaging. Via de oprichting van Landgoed- en Buitenplaatswerkgroepen hopen we een duurzame manier van instandhouding van het karakteristieke landschap op landgoederen te ontwikkelen. Samen met landgoedeigenaren zetten we werkgroepen op waarvan de vrijwilligers het landschapsonderhoud aanpakken. Landgoed ’t Meenink is een verborgen pareltje in het landschap, pal naast Hengelo met een monumentale buitenplaats, park, bos, een oude boomgaard, weides en lanen. De familie zoekt vrijwilligers die in de buitenlucht willen genieten van bezig zijn in park, tuin en bos.
 5. Oprichting Landgoedwerkgroep Het Medler
  Zie hier boven over de oprichting van een landgoedwerkgroep. Landgoed ’t Medler gelegen tussen Vorden en Ruurlo zoekt vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken in een nieuwe vrijwilligersgroep. Een groep die gaat bijdragen aan herstel en onderhoud van de singels, lanen en knotbomen op het landgoed.

Wordt verwacht

 1. Landgoedherstelproject Het Medler
  Naast de oprichting van een Landgoedwerkgroep verwachten we een groen herstelproject uit te kunnen voeren op landgoed Het  Medler.

Afgerond

 1. Vierakker vergoent
  ANV ’t Onderholt en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) gaan – op verzoek van de Gemeente Bronckhorst – boeren, burgers en buitenlui informeren over de mogelijkheden om inheemse (fruit)bomen en struiken aan te planten op eigen grond.
 2. Cursus patrijzen tellen voor vrijwilligers
  Patrijzen zien we steeds minder op de akkers. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven om deze prachtige akkervogel te helpen, bijvoorbeeld door het aanleggen van kruidenrijke akkerranden. Zo bieden grondeigenaren deze vogels broedgelegenheid, dekking en voedsel. Nu is de vraag, hoe patrijzen daarvan profiteren. Daarom hebben we in het voorjaar 2018 vrijwilligers opgeleid om de patrijs in het veld monitoren ofwel tellen.

Scroll naar boven voor projecten in de gemeente Bronckhorst

Vrijwilligerswerk

Er zijn vele duizenden vrijwilligers actief in het Gelderse cultuurlandschap. Zij zetten zich in voor het behoud van een stukje landschap in de eigen omgeving. Bijna iedere gemeente heeft wel een actieve vrijwilligersgroep. De werkzaamheden variëren van het knotten van wilgen tot het beschermen van weidevogelnesten en snoeien van hoogstamfruit tot het nalopen van Klompenpaden. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen. Neem een kijkje op de overzichtskaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving of bekijk welke groepen actief zijn in uw gemeente:

Buitenplaatswerkgroep Huize Medler
Buitenplaatswerkgroep de Wiersse
Het Steenders Landschap
Hoogstambrigade Bronckhorst
IVN Noord-Midden Achterhoek
Landgoedwerkgroep Keppel
Landgoedwerkgroep Zelle
Patrijzenwerkgroep Achterhoek – regio Vorden
Patrijzenwerkgroep Steenderen
Steenuilenwerkgroep Oost Gelderland
Stichting Park de Bleijke
Vogelwerkgroep Stad en Ambt Doesborgh
Weidevogelwerkgroep Steenderen
Werkgroep het Zand
Werkgroep Ockhorstroute
Werkgroep Oké
Wilde Bijengroep Vorden

 

Kijk ook eens op: