Maak uw erf aantrekkelijker en doe mee met Dorpen in het Groen

Wilt u als inwoner van het buitengebied van Est, Neerijnen, Ophemert en Varik-Heesselt graag hoogstamfruitbomen, fraaie haag of een vogelbosje op uw perceel? Of wilt u uw erf aantrekkelijker maken voor vogels, vlinders, egels en andere dieren? Doe dan mee aan het beplantingsproject ‘Dorpen in ’t groen’. Op 17 december 2019 organiseert Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een informatieavond in het Kulturhus/Huis op Hemert aan de Blankenburgsestraat 3 in Ophemert. De avond start om 20.00 uur. De koffie/thee staat klaar om 19.45 uur. Iedereen is van harte welkom!

Informatiebijeenkomst

Op de informatieavond vertelt een adviseur van SLG over de beplanting die in het gebied van nature voorkomt en geeft tips om erf of perceel diervriendelijk te maken. Door aanplant van inheemse bomen en struiken wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Tevens wordt tijdens de bijeenkomst de mogelijkheden voor deelname aan het project toegelicht.

Deelname aan het project

Via dit project kunnen inwoners van het buitengebied van Est, Neerijnen, Ophemert en Varik-Heesselt op hun erf of perceel met subsidie bomen, knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en hoogstambomen aanplanten. Geïnteresseerden grondeigenaren kunnen een vrijblijvend en kosteloos bezoek krijgen van een adviseur van SLG. Deze vertelt wat er mogelijk is om de biodiversiteit en het landschap op hun terrein te versterken. In overleg met grondeigenaar wordt een beplantingsplan opgesteld dat past binnen het landschapstype waarin men woont. Naar verwachting doet SLG medio februari 2020 een gezamenlijke bestelling van plantmateriaal en ontvangen de deelnemers de bomen en de struiken tijdens een feestelijke uitdeeldag in de omgeving. De combinatie van gezamenlijke inkoop en subsidiemogelijkheden zorgen ervoor dat de eigen bijdrage voor deelnemers beperkt blijft. We hopen zo met elkaar te kunnen genieten van een groenere en aantrekkelijkere gemeente.Werkwijze en voorbereiden

Voorbereiden

Voor het erfbezoek kunt u zich voorbereiden door uw eigen wensen op papier te zetten. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld voor het project Dorpen in het Groen (Neerijnen, Est, Varik en Heesselt).
Bekijk de handreiking waarmee u zelf aan de slag kunt en uw wensen voor uw erf op papier kunt zetten.
Gebruik hierbij het schetspapier en deze fruitlijst.

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente West Betuwe en provincie Gelderland.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via onderstaand aanmeldformulier.

Aanmeldformulier Dorpen in het Groen (Neerijnen, Est, Varik en Heesselt)

Hiermee meldt u zich vrijblijvend aan voor het project Dorpen in het Groen. De velden met een * zijn verplicht.
 • Vul hier uw 10 cijferige telefoonnummer in zonder streepje of spatie.
  Dus bijvoorbeeld: 0612345678 of 0261234567.
 • Geef aan of u kiest voor een Groenspreekuur of een erfbezoek
 • U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Ook interessant

  Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog!

  Ook bewoners Emst en Vaassen planten bomen en struiken voor een mooier buitengebied

  Bewoners Ederveen en De Klomp planten bomen en struiken voor een mooier buitengebied

  Bewoners in Gelderland planten 1200 bomen en 122.733 struiken

  Doe mee aan het beplantingsproject ‘Lingewaard in ’t groen’

  slobkousbij_Peter_Eekelder

  Bewoners Culemborg maken van hun tuin, balkon en erf een paradijs voor wilde bijen en vlinders

  Campagne Bomen voor Koeien

  Steen- en kerkuilenavond in De Valk