Doe als Beitske, plant bomen en struiken voor bijen, vlinders en vogels

Bewoners in het buitengebied van Neder-Betuwe hebben afgelopen zaterdag hun bestelde inheemse bomen en struiken geplant voor een betere leefomgeving voor bijen, vlinders, vogels en andere dieren. Zij deden mee aan een beplantingsactie van gemeente Neder-Betuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland met als doel herstel van het landschap en vergroten van de biodiversiteit. Beitske Bouwman uit Dodewaard meldde zich aan, kreeg advies voor haar erf en plantte struiken, bomen, een nieuwe hoogstamboomgaard en zaaide een kruidenmengsel.

Foto: 3JetFotografie, Ochten

Afgelopen zaterdag plantte zij samen met wethouder Stefan van Someren een boom. Beitske vertelt waarom zij en haar man Bartjan Klijnsma meedoen met het beplantingsproject. “Wij vinden het belangrijk dat de biodiversiteit op aarde behouden blijft en willen daaraan graag een bijdrage leveren op ons eigen kleine stukje land. De adviseur dacht goed mee over de mogelijkheden. Aan te bevelen!”

Versterking biodiversiteit

Foto: Henk van den Burg

Versterking van de biodiversiteit is hard nodig want bijen, vlinders en andere dieren hebben het moeilijk, ook in Neder-Betuwe. Gemeente Neder-Betuwe en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) helpen inwoners om hun erf zodanig te beplanten dat er meer insecten en andere dieren op af komen. Levering aan huis Oorspronkelijk was een feestelijke dag gepland waarop de deelnemers hun bomen en struiken konden ophalen. Door de coronamaatregelen werd het plantmateriaal nu door de kweker aan huis bezorgd. De deelnemers ontvingen tevoren een uitgewerkt plan van een adviseur van SLG en een aanbieding voor betaalbare aanschaf van beplanting om het erf aantrekkelijker te maken.

Aanmelden kan nog steeds

Wilt u ook meedoen? Aanmelding kan nog tot 15 februari 2021. Bewoners in het buitengebied ontvangen een biodiversiteitsplan en kunnen inheemse beplanting en zaaigoed met aantrekkelijke korting aanschaffen.  Kijk hier voor informatie en aanmelding.

Provincie Gelderland en gemeente Neder-Betuwe financieren dit project.

Het sluit aan op de doelstelling van Bij Bewust Betuwe (zie http://bijbewustbetuwe.nl).

Ook interessant

Bewoners Barneveld planten streekeigen bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Word ook een patrijzenteller en meld je aan voor de cursus

Campagne Bomen voor Koeien 2021

hoogstamfruit

Collectieboomgaarden; help mee oude rassen in stand te houden

Lichtpuntjes in wintereditie Landschapsnieuws

slobkousbij_Peter_Eekelder

Webinar over biodiversiteit in Wageningen op 21 januari

Bewoners regio Rivierengebied en Achterhoek planten houtsingels en schaduwbomen

Succesvolle actie: Doe mee en plant 100.000 bomen en struiken in Gelderland!