Cursus maaien met de zeis

Bij kleinschalig natuurbeheer is het maaien met de zeis een goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Met de zeis kunt u lang gras en ruigte goed afmaaien en het maaisel afvoeren. Bent u vrijwilliger en doet u regelmatig onderhoudswerk in het landschap? Of woont u in het buitengebied, onderhoudt u een (bloemrijk) grasland? Dan is het interessant voor u om mee te doen met de cursus ‘Maaien met de zeis’. U leert in 1 dag de basisbeginselen van het maaien met de graszeis: maaien op vlak terrein met een juiste lichaamshouding en de zeis veilig hanteren en transporteren.

Natuurvriendelijk en klimaatneutraal

Het maaien met een zeis is milieuvriendelijk. Het vraagt geen fossiele brandstof, de maaier ademt geen uitlaatgassen in en u hoort vogels fluiten en bijen zoemen. Met de zeis ziet u wat u maait en kunt u gemakkelijk om een orchidee heen maaien. Met een bosmaaier of maaimachine is dit lastig. Ook dieren in het gras hebben een veel grotere kans om te vluchten. Tijdens gemotoriseerde maaiwerkzaamheden sterven vaak amfibieën, reptielen en ook vogels en zoogdieren. Bij kleinere klussen is het fijn om te werken met handgereedschap, de zeis is dan een goede uitkomst. Het is duurzaam én een goede training.

Zaterdag xx mei 2020 (locatie Rozendaal)
Zaterdag xx september 2020 (locaties xxx)

Tijd: 9.30-14.30 uur
Aantal: 15 deelnemers (minimaal 10 deelnemers nodig om door te gaan)
Doelgroep: Vrijwilligers en particuliere grondeigenaren
Voorwaarden: De cursusdeelnemer brengt eigen zeis mee naar de cursus (eventueel kan cursist een advies van SLG krijgen over de aankoop van een zeis).
Eigen bijdrage: €25,- voor vrijwilligers en €50,- voor particulieren

Vrijwilligers krijgen voorrang bij het volgen van de cursussen. Mocht een cursus niet vol zijn, dan wordt ook particuliere grondeigenaren de mogelijkheid geboden. Als particulieren zich eerder aanmelden, worden zij op een wachtlijst geplaatst. Bij cursussen waar u een eigen bijdrage heeft, ontvangt u voorafgaand een verzoek tot betaling. Hierna is uw deelname definitief.

We organiseren ook nog andere interessante cursussen. Kijk hier voor het hele cursusprogramma!

Ook interessant

Heel Ede aan de slag! Dorpswerkdag op 14 maart

Deelnemers Bomen voor Koeien planten schaduwbosjes voor hun vee

Inwoners Haalderen planten bomen en struiken voor een aantrekkelijker buitengebied

Ook bewoners Ederveen en De Klomp planten bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Inwoners Neerijnen, Est en Varik-Heesselt planten bomen en struiken voor een aantrekkelijker buitengebied

Gerard Roeling uit Ammerzoden uitgeroepen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger

Levend Landschap Hattem: biodiversiteit in eigen tuin

Zorgwekkende staat van onze natuur