Cursus maaien met de zeis

Bij kleinschalig natuurbeheer is het maaien met de zeis een goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Met de zeis kunt u lang gras en ruigte goed afmaaien en het maaisel afvoeren. Bent u vrijwilliger en doet u regelmatig onderhoudswerk in het landschap? Of woont u in het buitengebied, onderhoudt u een (bloemrijk) grasland? Dan is het interessant voor u om mee te doen met de cursus ‘Maaien met de zeis’. U leert in 1 dag de basisbeginselen van het maaien met de graszeis: maaien op vlak terrein met een juiste lichaamshouding en de zeis veilig hanteren en transporteren.

Natuurvriendelijk en klimaatneutraal

Het maaien met een zeis is milieuvriendelijk. Het vraagt geen fossiele brandstof, de maaier ademt geen uitlaatgassen in en u hoort vogels fluiten en bijen zoemen. Met de zeis ziet u wat u maait en kunt u gemakkelijk om een orchidee heen maaien. Met een bosmaaier of maaimachine is dit lastig. Ook dieren in het gras hebben een veel grotere kans om te vluchten. Tijdens gemotoriseerde maaiwerkzaamheden sterven vaak amfibieën, reptielen en ook vogels en zoogdieren. Bij kleinere klussen is het fijn om te werken met handgereedschap, de zeis is dan een goede uitkomst. Het is duurzaam én een goede training.

Natuurlijk houden wij de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten. Alle cursussen die vóór 1 juni zouden plaats vinden, zijn geannuleerd. We zoeken naar een oplossing om deze cursussen op een ander moment/ andere manier toch doorgang te laten vinden. Heb je interesse, meld je dan toch aan via onderstaand aanmeldformulier, dan kunnen we je benaderen zodra er een nieuwe optie is.

Zaterdag 16 mei 2020 (locatie Rozendaal). Vanwege corona-maatregelen geannuleerd.
Zaterdag 5 september 2020 (locaties nader te bepalen)

Tijd: 9.30-14.30 uur
Aantal: 16 deelnemers (minimaal 10 deelnemers nodig om door te gaan)
Doelgroep: Vrijwilligers en particuliere grondeigenaren
Voorwaarden: De cursusdeelnemer brengt eigen zeis mee naar de cursus (eventueel kan cursist een advies van SLG krijgen over de aankoop van een zeis).
Eigen bijdrage: €35,- voor vrijwilligers en €60,- voor particulieren

Vrijwilligers krijgen voorrang bij het volgen van de cursussen. Mocht een cursus niet vol zijn, dan wordt ook particuliere grondeigenaren de mogelijkheid geboden. Als particulieren zich eerder aanmelden, worden zij op een wachtlijst geplaatst. Bij cursussen waar u een eigen bijdrage heeft, ontvangt u voorafgaand een verzoek tot betaling. Hierna is uw deelname definitief.

We organiseren ook nog andere interessante cursussen. Kijk hier voor het hele cursusprogramma!

Ook interessant

Mooie verhalen over vrijwilligerswerk in Landschapsnieuws

Tel mee op 18 en 19 april met de Nationale Bijentelling

Record aantal bomen en struiken geplant in 2019

Mooie resultaten voor Klompenpaden

Verdiepingscursus landschap in drie regio’s

Cursus Arbo & Veiligheid

Cursus wat groeit en bloeit daar in de berm?

Cursus Hulpverlening Geïsoleerde Arbeid (HGA)