Cursus maaien met de zeis

Bij kleinschalig natuurbeheer is het maaien met de zeis een goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Met de zeis kunt u lang gras en ruigte goed afmaaien en het maaisel afvoeren. Bent u vrijwilliger en doet u regelmatig onderhoudswerk in het landschap? Of woont u in het buitengebied, onderhoudt u een (bloemrijk) grasland? Dan is het interessant voor u om mee te doen met de cursus ‘Maaien met de zeis’.

Natuurvriendelijk en klimaatneutraal

Het maaien met een zeis is milieuvriendelijk. Het vraagt geen fossiele brandstof, de maaier ademt geen uitlaatgassen in en u hoort vogels fluiten en bijen zoemen. Met de zeis ziet u wat u maait en kunt u gemakkelijk om een orchidee heen maaien. Met een bosmaaier of maaimachine is dit lastig. Ook dieren in het gras hebben een veel grotere kans om te vluchten. Tijdens gemotoriseerde maaiwerkzaamheden sterven vaak amfibieën, reptielen en ook vogels en zoogdieren. Bij kleinere klussen is het fijn om te werken met handgereedschap, de zeis is dan een goede uitkomst. Het is duurzaam én een goede training. Sinds enkele jaren staat het maaien met de zeis opnieuw in de belangstelling en komen er weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij.

Doel van de cursus

U leert in 1 dag de basisbeginselen van het maaien met de graszeis: maaien op vlak terrein met een juiste lichaamshouding en de zeis veilig hanteren en transporteren. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het onderhouden en scherpen van de zeis (‘haren’ van de zeis). De mobiele smid kan uw eigen zeis desgewenst op lengte en houding afstellen zodat u er prettig(er) mee kunt werken.

Cursusdata

Zaterdag 22 juni 2019 (locatie Rozendaal) VOL, aanmelden is niet meer mogelijk.
Zaterdag 7 september 2019 (locaties Warnsveld))

Tijd: inloop 9.30 uur, start 9.45 uur, eind circa 14.30 uur

Kosten:
€ 60 voor particulieren
€ 35 voor door ons ondersteunde vrijwilligers

We organiseren ook nog andere interessante cursussen. Kijk hier voor het hele cursusprogramma!