Cursus hoogstamfruit van start in Doesburg

cursus hoogstamfruit

De Reinette van Pomona, Schoone van Boskoop en Franse Bellefleur zijn oude appelrassen in hoogstamboomgaarden. Het snoeien van deze bomen wordt soms vergeleken met kunst, want het blijkt niet zo eenvoudig. Voor het behoud van hoogstamboomgaarden in de gemeente Doesburg zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Bent u al betrokken bij hoogstamfruit in de gemeente Doesburg of hebt u interesse? Dan nodigen wij u graag uit om kosteloos deel te nemen aan de cursus hoogstamfruit, die Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met t’ Olde Ras en de gemeente Doesburg organiseert. Op 1 oktober start deze cursus met een eerste theorieavond. De avond start om 20.00 uur in Stadswerf Doesburg aan de Parallelweg Den Helder 2 te Doesburg. De inloop is om 19.45 uur met een kopje koffie en thee. Wethouder Peter Bollen heet iedereen van harte welkom. De cursus is reeds gestart maar meedoen kan nog. Meld u aan met onderstaand aanmeldformulier.

Inhoud cursus Hoogstamfruit

Bent u geïnteresseerd in het snoeien van de hoogstamfruitbomen? Dan kunt u kosteloos deelnemen aan een uitgebreide cursus van SLG. De cursus bestaat uit drie theorieavonden en twee praktijkochtenden. Tijdens de cursus leren de deelnemers o.a. snoeien in de zomer en in de winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden, bijvriendelijk boomgaardbeheer en aanplant en snoei van jonge fruitbomen. Deze cursus is bedoeld voor eigenaren van hoogstamboomgaard en deelnemers die daarna ook als vrijwilliger met andere vrijwilligers in de gemeente Doesburg aan de slag gaan. Na het volgen van de cursus kunnen de deelnemers het geleerde in de praktijk brengen, door zich enkele zaterdagen per jaar in te zetten als vrijwilliger voor het behoud en beheer van hoogstamfruit

Eerste cursusavond: ecologisch belang van de hoogstamboomgaard

Tijdens de eerste cursusavond op 1 oktober krijgt u nadere toelichting op het uitgebreide en interessante cursusprogramma. Tevens wordt ingegaan op met name het algemene belang over wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder en belangrijk maakt. Tot slot worden de ecologische aspecten van hoogstamboomgaarden belicht. Hoogstamboomgaarden zijn niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen maar bieden ook veel ruimte voor dieren en planten, zoals bijvoorbeeld de steenuil. U krijgt praktische tips te horen over hoe u de ecologie/biodiversiteit in de boomgaard kunt vergroten. Alle geïnteresseerde bewoners uit Doesburg en omgeving zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de cursus.

Cursusprogramma

Het cursusprogramma ziet er als volgt uit:
• Dinsdag 1 oktober: Startavond en ecologie hoogstamboomgaard
• Woensdag 30 oktober: Theorieavond over regulier onderhoud
• Vrijdag 15 november: Praktijkochtend over regulier onderhoud
• Woensdag 18 december: Theorieavond over aanplant en snoei van jonge fruitbomen
• Vrijdag 20 december: Praktijkochtend over aanplant en snoei van jonge fruitbomen

Aanmelden kan nog

De cursus is reeds gestart maar u kunt nog meedoen. Hebt u belangstelling als nieuwe vrijwilliger of wilt u meer kennis opdoen? Dan kunt u zich aanmelden voor de cursus via onderstaand aanmeldformulier.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de gemeente Doesburg.

Aanmeldformulier cursus hoogstamfruit Doesburg

Ik meld me aan voor de cursus hoogstamfruit in Doesburg. De velden met * zijn verplicht.
  • Vul hier uw 10 cijferige telefoonnummer in zonder streepje of spatie.
    Dus bijvoorbeeld: 0612345678 of 0261234567.
    U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant

biodiversiteit

Inspiratieavond voor meer biodiversiteit in Maurik

Landschaps– en biodiversiteitsimpuls in Heumen

Nieuwe actie: Doe mee en plant 100.000 bomen en struiken in Gelderland!

klompenpad

Vrijwilligers gezocht voor nieuw Klompenpad Echteld-IJzendoorn

Vrijwilligers gezocht voor onderzoek naar graasdruk op de Veluwe

Start cursus hoogstamfruit in Herwijnen

Vrijwilligers gezocht voor nieuwe Klompenpaden Est en Neerijnen

Geld beschikbaar voor groene vrijwilligersinitiatieven