Bijenwerkdag voor vrijwilligers; Kom 9 en 10 maart in actie met Nederland Zoemt

Net als met heel veel andere insecten gaat het niet goed met wilde bijen. Met een paar simpele ingrepen en de aanplant van de juiste struiken is de wilde bij al enorm geholpen.
Het project Nederland Zoemt heeft als doel het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland te vergroten. Wil je met je vrijwilligersgroep ook iets doen voor wilde bijen? Met een speciale actie tijdens NLdoet (9 en 10 maart) biedt SLG de mogelijkheid om een bijenoase aan te leggen door aanplant van bijenhagen en bijenbosjes. Vanaf 1 december 2017 tot 15 februari 2018 kan je met onderstaand aanmeldformulier plantmateriaal bestellen tegen een kleine vergoeding. Het plantgoed wordt op vrijdagochtend 9 maart 2018 uitgedeeld bij ons kantoor in Rozendaal.

De bijenoase dient te worden aangeplant tijdens NLdoet. Dat biedt meteen de mogelijkheid om de kosten voor de aanplant terug te krijgen vanuit je NLdoet aanvraag. Nederland Zoemt wordt mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Bijenhagen en bijenbosjes

In het kader van Nederland Zoemt heeft SLG speciaal voor wilde bijen verschillende landschapselementen samengesteld: wilde rozen bijenhagen, doornloze bijenhagen en bijenbosjes. Hierbij is rekening gehouden met langdurig voedselaanbod voor wilde bijen en andere bestuivers. Voor klei en zand is passend assortiment geselecteerd door SLG: bijenhaag op kleigrond, bijenhaag op zandgrond, bijenbosje op kleigrond en bijenbosje op zandgrond. Het plantmateriaal (maat 60-80 cm) is zoveel mogelijk biologisch en autochtoon. Mocht plantmateriaal niet voldoende aanwezig zijn om aan de vraag te voldoen, dan selecteert een adviseur van SLG een waardige vervanging.
Het is van groot belang dat de hagen vrij uit kunnen groeien. Knip- en scheerheggen hebben nauwelijks waarde als voedselbron voor wilde bijen en andere dieren.

Aanmeldformulier Bijenwerkdag voor vrijwilligers: aanplant bijenoases

Hiermee meldt u zich aan voor de Bijenwerkdag voor vrijwilligers: aanplant bijenoases tijdens de Bijenwerkdag op 9 en 10 maart 2018. De velden met een * zijn verplicht.
 • Het gaat om een vrij uitgroeiende struweelhaag. U kunt kiezen uit een wilde rozenhaag of een doornloze bijenhaag. Voor het assortiment klik op klei of zand. Wilt u beide hagen, vul dan nog een formulier in.
 • Een enkele bijenhaag bestaat uit 2 stuks bosplantsoen per strekkende meter. Kosten: € 0,50 per meter. Tip: U kunt ook kiezen voor een dubbele haag als de ruimte dat toelaat. In dat geval geeft u hieronder de beschikbare lengte x 2 op.
  Prijs: 0,50 €
 • Vul een waarde groter dan of gelijk aan 10 in.
 • Onderstaand bedrag is in Euro's
 • Het gaat om een weelderig bosje dat ook voor zangvogels aantrekkelijk zal zijn. Kosten: € 0,11 / meter. Aanplant plantsoen op 1,5 m afstand (plantverband 1,5:1,5). Voor het assortiment klik op klei of zand .
  Prijs: 0,11 €
 • Vul een waarde groter dan of gelijk aan 50 in.
 • Onderstaand bedrag is in Euro's
 • U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. Wilt u Landschapsnieuws niet ontvangen, verwijder dan het vinkje. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ook interessant