Bewoners Ederveen en De Klomp planten bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Bewoners uit het buitengebied van Ederveen en De Klomp planten binnenkort ruim struiken en bijna bomen voor een mooier buitengebied. Zij doen mee aan het succesvolle beplantingsproject Ederveen-De Klomp in het Groen. Belangenvereniging Ederveen De Klomp, Levend Landschap werkgroep Ederveen, gemeente Ede en Stichting Landschapsbeheer Gelderland enthousiasmeerden diverse bewoners om mee te doen. De uitdeeldag van het plantmateriaal vindt plaats op zaterdag 7 december 2019 om 9.15 uur. Wethouder Willemien Vreugdenhil deelt dan de eerste boom uit met Belangenvereniging Ederveen-De Klomp op het terrein van Van de Haar groep, Matendijk 7 te Wekerom (ingang aan Matenweg).

Na een gezamenlijke informatieavond in september 2019 hebben 50 bewoners zich aangemeld en meegedaan. Zij gaan ruim 13.000 struiken zoals de sleedoorn, meidoorn, hazelaar en Gelderse roos aanplanten en ook nog eens circa 150 knotbomen, 170 laanbomen en 130 hoogstamfruitbomen.

Streekeigen en aantrekkelijk voor diersoorten

De uitvoering van dit project is in handen van gemeente Ede en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Alle deelnemers aan het project zijn door de landschapsbeheerders van gemeente Ede bezocht. Voor ieder terrein is een inrichtingsplan gemaakt dat past binnen het landschapstype van de bewoners. Via deze actie worden de erven en kavelgrenzen verfraaid met streekeigen beplanting, zoals een elzensingel, struikenrij, haag, hoogstamboomgaard of combinatie van mogelijkheden.
Het gaat om bomen en struiken die in het landschap passen en in ons land voorkomen. Door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein weer aantrekkelijk voor allerlei diersoorten. De meidoorn bijvoorbeeld bloeit vroeg in het voorjaar en geeft voedsel voor wilde bijen en in het najaar komen de bessen waar vogels van smullen. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt krijgt een erf meerwaarde wanneer er inheemse soorten staan.

Gunstige subsidiemogelijkheden

Bewoners doen een eigen bijdrage en konden gebruik maken van gunstige subsidiemogelijkheden. Het project ‘Ederveen-De Klomp in het Groen’ wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland en de gemeente Ede.

Ook interessant

Doe mee aan de actie Houd de Bongerd Hoog!

Ook bewoners Emst en Vaassen planten bomen en struiken voor een mooier buitengebied

Maak uw erf aantrekkelijker en doe mee met Dorpen in het Groen

Bewoners in Gelderland planten 1200 bomen en 122.733 struiken

Doe mee aan het beplantingsproject ‘Lingewaard in ’t groen’

slobkousbij_Peter_Eekelder

Bewoners Culemborg maken van hun tuin, balkon en erf een paradijs voor wilde bijen en vlinders

Campagne Bomen voor Koeien

Steen- en kerkuilenavond in De Valk