Poelenwerkgroep Brummen

De poelenwerkgroep inventariseert vanaf april regelmatig poelen om een beeld te krijgen van het leven in en om de poelen. De poelenwerkgroep geeft advies aan de poeleigenaren om een zo gunstig mogelijk klimaat in en om de poel te creëren voor o.a. de kamsalamander. Aan de hand van dit advies helpen de vrijwilligers, indien gewenst, de eigenaren in de maanden september en oktober met het onderhoud van hun poel. Een poel in een goede conditie houden blijkt erg veel werk met zich mee te brengen. De extra handen die de poelenwerkgroep kan leveren, geeft veel eigenaren het steuntje in de rug om enthousiast te blijven over hun poel.

logo_poelenwerkgroep_brummenDe Poelenwerkgroep Brummen inventariseert de poelen in de gemeente, geeft advies aan poeleigenaren en trekt ook de waadpakken aan om poelen op te schonen.

In 2010 hebben wij, vrijwilligers en poeleigenaren, een poelencursus gevolgd die werd georganiseerd door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en de gemeente Brummen. In meerdere theorie en praktijklessen zijn alle aspecten over aanleg en onderhoud van een goed functionerende poel behandeld en de bijbehorende flora en fauna.

In juni 2011 zijn we als Poelenwerkgroep gestart met een 12-tal enthousiaste vrijwilligers. Landschapsbeheer heeft ons voorzien van de nodige inventarisatie- en onderhoudsmaterialen. Een “nat pak” behoort tot de mogelijkheden van onze werkzaamheden, maar gelukkig hebben we allen een meestal waterdicht waadpak.

Wat doen we zoal:
Exif_JPEG_PICTURE
Vanaf april inventariseren we iedere 2 weken poelen om een beeld te krijgen van het leven in en om de poelen in onze gemeente. De amfibieën die we dan zien, voeren we per poel in op Telmee. We geven ook advies aan de poeleigenaren om een zo gunstig mogelijk klimaat in en om de poel te creëren voor o.a. de kamsalamander. Aan de hand van dit advies helpen wij, indien gewenst, de eigenaren in de maanden september en oktober met het onderhoud van hun poel. Een poel in een goede conditie houden blijkt erg veel werk met zich mee te nemen. De extra handen die wij kunnen leveren geeft veel eigenaren het steuntje in de rug om enthousiast te blijven over hun poel.

Meedoen?
Mocht je meer willen weten over het werk van de Poelenwerkgroep of wil je eens een keertje mee om te kijken of dit vrijwilligerswerk ook iets voor jou is? Bezoek dan onze website www.poelenwerkgroepbrummen.nl of neem contact op met de coördinator: Marja Oudeluttikhuis

Poelenwerkgroep_Brummen_uitsnede_kamsalamanders_klein2

Een dagje natuur – verslag door Lars Soerink
Zaterdag 18 mei 2013 om half 10 ’s morgens begon een groep van 28 kinderen tussen 4 en 7 jaar van de school in Empe aan een dagje natuur. Bij de kikkerpoel van De Rietmus aan de Voorsterweg kregen ze na een kort verhaal over wat er in de poel voorkomt aan dieren een schepnetje waarmee ze zelf aan de slag konden.

Vrijwilligers van de Poelenwerkgroep Brummen hadden al wat voorwerk gedaan en dus stond er al een bakje klaar met een kamsalamander, 2 kleine watersalamanders en een groene kikker. Al vrij snel vingen de kinderen ook hun “buit” en groeide het aantal salamanders in de grote fotobak. In korte tijd verdween ook iedere angst voor de koudbloedige dieren en liepen her en der kinderen richting de opvangbak met in hun hand de voorzichtig vastgehouden vangst.

Om 11 uur verzorgden de eigenaren van De Rietmus, Lies en Barthold van Hasselt, de kinderen met een glas limonade. Gelijk daarna trok de optocht weer naar de poel terug om daar de eerste lichting van 250 knoflookpadlarven uit te zetten.

Bureau Natuurbalans uit Nijmegen verzorgt de opkweek van larven en kiest zorgvuldig de locaties waar herintroductie of bijplaatsing van deze zeer zeldzame diersoort mogelijk is. Als oude plek kwam De Rietmus in aanmerking en de gemeente Brummen heeft besloten een bijdrage in de vorm van co-financiering in zowel het herstel van de poel als in het herstelprogramma van de knoflookpad te leveren. Wethouder Bruning heeft dan ook met poelenwerkgroeplid De Looff en onder het toeziend oog van de projectleider van Natuurbalans Douwe Schut en alle andere aanwezigen de soort een duwtje in de rug gegeven.

Als in het najaar de poel en de omgeving daarvan helemaal is opgeknapt zal deze blijvend geschikt zijn voor educatie. Een tafel en wat banken zullen worden geplaatst zodat een “dagje natuur” voor alle scholen binnen handbereik komt.