Header
---
Landschapsnieuws herfst (pdf)

Herfst 2019

Via Landschapsnieuws houden we u vier keer per jaar op de hoogte van inspirerende acties en projecten. Hieronder staat slechts een selectie van de herfsteditie van Landschapsnieuws. Bekijk de totale inhoud. 

Andere onderwerpen:
- Column van Arjan Vriend
- Landschap in beeld: houtwal
- Landschap vol met historie
- Krachten bundelen in Ede
- Op de bres voor het klimaat

---

Klompenpadwerkgroep Engelenburgerpad

 
De aanleg van een Klompenpad en het beleefbaar maken van de geschiedenis van Herwijnen waren enkele ideeën die bewoners uit dit dorp aandroegen tijdens het dorpsproces Levend Landschap Herwijnen. Van het één kwam het ander. Enthousiaste vrijwilligers gingen aan de slag met een Klompenpad. Tijdens het verkennen van de route ontdekten ze een vergeten, overwoekerd kasteelterrein. Het kasteel Engelenburg is nu onderdeel van de route. Lees meer in Landschapsnieuws. 

---
Natuurwerkdag

Natuurwerkdag, aan de slag voor zandhagedis en wilde bij

 
Samen aan het werk voor leefruimte voor de zandhagedis of de wilde bij? Dat kan tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 2 november bij jou in de buurt. Alweer voor de 19e keer organiseren vrijwilligersgroepen en natuurorganisaties in heel Nederland een werklocatie waar iedereen mee kan helpen. Gelderland is rijk aan grotere en kleinere heidegebieden. Deze heidegebieden zijn het leefgebied van de zandhagedis. Ook voor insecten kan je tijdens de Natuurwerkdag iets doen. Kijk voor locaties en activiteiten bij jou in de buurt en meld je aan.

---

Actie 100.000 bomen en struiken

 
Onze actie om deze winter 100.000 bomen en struiken in Gelderland aan te planten is nu al gelukt! Honderdzeventig grondeigenaren doen mee; zij planten komende winter meer dan 100.000 bomen en struiken op hun grond. Bomen en struiken verminderen CO2, dragen bij aan landschapskwaliteit, biodiversiteit en zorgen voor schone lucht en verkoeling. Lees meer in Landschapsnieuws. 

---
Infobladen biodiversiteit

Infobladen: Maak zelf een natuurerf!

 
Wilt u op uw erf een oase creëren voor allerlei vlinders, wilde bijen, erfvogels en andere dieren? Wat kunt u als landschapsbeheerder doen voor insecten? Wat is een bloeiboog? U leest het in vier verschillende informatiebladen: Biodiversiteit, Vlinders, Erfvogels en Wilde bijen. Drie vuistregels voor meer biodiversiteit zijn in ieder geval: niet overal hetzelfde beheer, niet alles tegelijk onder handen nemen en niet te netjes! Meer informatie...

---

Femke Wolthaus, adviseur SLG

 
SLG werkt met diverse gemeenten samen om de biodiversiteit te versterken. Zo maken onze adviseurs biodiversiteitsplannen voor eigenaren in het buitengebied. Adviseur Femke Wolthaus vertelt hoe een bezoek gaat: “Eerst vertel ik over de cultuurhistorie, de ecologie en het landschap van dat gebied. Ik kijk rond met bewoners, wijs aan en leg uit. Ik let op overgangen en lagen in het landschap, die zijn belangrijk voor biodiversiteit. Het hoeft niet wild of heel groot. Op een kleine ruimte kun je ook veel doen. Lees meer in Landschapsnieuws. 

---

Uniek erfgoed verscholen in Nunspeetse bossen

 
Bij erfgoed denken we al gauw aan gebouwen. Minder bekend is dat bossen veel erfgoed herbergen zoals grafheuvels, monumentale bomen, lanen, wildwallen en ijzerkuilen. In de bossen rond Nunspeet ligt uniek erfgoed verscholen met oude walpatronen, grafheuvels en hakhoutstoven. Sommige van deze elementen zijn zeldzaam, streekeigen en komen alleen voor in bossen. Lees meer...

---