Header
---
Landschapsnieuws zomer (pdf)

Zomer 2019


Via Landschapsnieuws houden we u vier keer per jaar op de hoogte van inspirerende acties en projecten. Hieronder staat slechts een selectie van de zomereditie van Landschapsnieuws. Bekijk de totale inhoud. (pdf)

Andere onderwerpen:
- De ringmus
- Hannekemaaiers
- Wat is sinusbeheer?
- Groep in beeld: Zwerfafvalbrigade Stokkum
- Doe een gift
- Column van Arjan Vriend

---
Landschapsnieuws zomer

Wat weet u over de wilde bij?

 
Er is veel aandacht voor wilde bijen want het gaat niet goed met veel insecten. Een Duits onderzoek toonde een achteruitgang van ruim 75% van het totaal aan biomassa van insecten aan. Ook het aantal soorten insecten is sterk teruggelopen. Het recente VN-rapport over het massaal uitsterven van soorten en natuurverlies laat dat duidelijk zien. Lees meer in Landschapsnieuws.

---
Facebook Klompenpaden

Vertel het aan Klompenpaden!

 
Voor het nieuwe Klompenpad Kids in Wageningen vroegen we ook de mening van kinderen over de route en de opdrachten. Finn en Luuk, woordvoerders van de kinderadviesraad, vonden: “Leuk om een keer niet op school iets te leren, maar lekker buiten” en “Ik vond het leuk dat ik op blote voeten in het bos mocht lopen!”. Volg ons voor meer nieuws en nieuwe Klompenpaden op Facebook.

---
Doe mee en plant!

Doe mee en plant: 100.000 bomen en struiken in Gelderland

 
Bomen en struiken dragen bij aan landschapskwaliteit en vergroten de biodiversiteit. Ze zorgen voor schone lucht en verkoeling en ze leggen CO2 vast. De provincie Gelderland wil in 2050 energieneutraal te zijn. Eén van de maatregelen om dit te realiseren is de aanplant van extra bomen en struiken. In iedere regio hebben we een speciale aanplantactie passend bij het landschap. U kunt bomen en struiken aanplanten met subsidie van de provincie Gelderland. Doe mee en plant!

---
Landschapsnieuws zomer

Rosselboomgaarden: uniek erfgoed

 
Wist u dat de Achterhoek een zeldzame collectie hoogstamfruit kent? De bekende pomoloog Hennie Rossel uit Vorden heeft een unieke collectie hoogstamfruit aangelegd en verzameld in de Achterhoek: ruim driehonderd soorten appels, peren en pruimen waarvan ruim honderd uniek in de wereld! Lees meer in Landschapsnieuws.

---
Oral history verhalen

Oral history verhalen op de website

 
Oral history betekent letterlijk mondelinge geschiedenis. Via oral history leg je het leven in en met het landschap vast ter inspiratie voor deze tijd. Alle verhalen die vrijwilligers van 2008 tot 2018 hebben verzameld, staan nu op onze website. Tientallen nieuwe oral history verhalen zijn nu voor iedereen te lezen: Geloven in Gelderland, Leven op landgoederen en andere verhalen. Lees de verhalen...

---
Landschapsnieuws zomer

Inheemse bomen en struiken voor meer biodiversiteit

 
Bloemen zaaien voor meer wilde bijen en vlinders is populair. Veel mensen willen op die manier de insecten een handje helpen. Toch is niet alles zinvol of wenselijk in het landschap. Projectleider Nomi Havelaar van SLG geeft tips: “Plant diverse soorten inheemse bomen en struiken aan, waaronder voedselplanten voor insecten, en pas ecologisch beheer toe. Lees meer tips in Landschapsnieuws.

---