Vrijwilligers gezocht voor het behoud van hoogstamboomgaarden in Renkum

foto: Marc Wilborts

De Reinette van Pomona, Schoone van Boskoop en Franse Bellefleur zijn oude appelrassen die je kunt vinden in hoogstamboomgaarden. Het snoeien van deze bomen wordt soms vergeleken met kunst, want het blijkt niet zo eenvoudig. Voor het behoud van hoogstamboomgaarden in de gemeente Renkum zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Bent u al betrokken bij Hoogstamfruit in de gemeente Renkum of heeft u interesse? Dan nodigen wij u graag uit voor de informatieavond op woensdag 1 februari die Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) samen met de gemeente organiseert. De informatieavond voor belangstellenden vindt plaats in informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170 in Renkum. De inloop is om 19.45 uur met een kopje koffie en thee. Iedereen is welkom. Komt u ook?

Cursus behoud Hoogstamfruit

De hoogstamboomgaard is niet alleen belangrijk voor het behouden van oude fruitrassen, maar zij biedt ook veel ruimte voor dieren en planten. Op de informatieavond zal hoogstamfruitdeskundige Michael Witjes van SLG uitleggen wat hoogstamboomgaarden zo bijzonder maakt en waarom het belangrijk is deze te behouden. Belangstellenden kunnen zich opgeven als vrijwilliger. Vrijwilligers krijgen kosteloos een cursus hoogstamfruit aangeboden. Tijdens deze vierdaagse cursus leren ze o.a. over snoeien in de zomer, winter, het herstellen van oude hoogstamboomgaarden en over aanplant van jonge fruitbomen. Deze cursus is alleen bedoeld voor deelnemers die daarna ook als vrijwilliger in de gemeente Renkum aan de slag te gaan. Na het volgen van de cursus kunnen de deelnemers het geleerde in de praktijk brengen, door zich enkele zaterdagen per jaar in te zetten als vrijwilliger voor het behoud en beheer van Hoogstamfruit.

Aanmelden

Heeft u belangstelling? Kom dan naar de informatieavond. Aanmelden hiervoor is niet nodig. Bent u niet in de gelegenheid om naar de informatieavond te komen maar heeft u wel belangstelling als nieuwe vrijwilliger of wilt u meer kennis opdoen? Dan kunt u zich aanmelden met onderstaand formulier:

Aanmeldformulier behoud hoogstamfruit Renkum

Hiermee meldt u zich aan voor de cursus behoud hoogstamfruit Renkum. De velden met een * zijn verplicht.
  • U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. Wilt u Landschapsnieuws niet ontvangen, verwijder dan het vinkje. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.