Steunpunt Hoogstamfruit

bloesem 2007 085Sinds ruim tien jaar is er een speciaal Steunpunt Hoogstamfruit actief in het rivierengebied. Het Steunpunt Hoogstamfruit is een onafhankelijk project van een aantal gemeenten in het rivierengebied en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Het programma voor 2013-2015 wordt mogelijk gemaakt dankzij provinciale subsidie via Regiocontracten.
Het Steunpunt Hoogstamfruit is ontstaan naar aanleiding van de vragen die particuliere hoogstameigenaren hebben over onder andere beheer, aanplant, subsidiemogelijkheden en soortenkeus.

Doel

Doel van het Steunpunt Hoogstamfruit is de achteruitgang van de resterende hoogstamboomgaarden in kwalitatieve en kwantitatieve zin stoppen, oude rassen in standhouden en het areaal hoogstamboomgaarden uitbreiden.  Met het behoud en de uitbreiding van deze boomgaarden draagt het Steunpunt Hoogstamfruit ook bij aan een geschikte leefomgeving voor diverse diersoorten zoals steenuilen en bijen.

Aangesloten gemeenten

Iedereen woonachtig in de gemeenten Beuningen, Buren, Geldermalsen, Maasdriel en Zaltbommel kan vrijblijvend terecht bij het Steunpunt Hoogstamfruit voor het stellen van vragen over onderhoud, aanplant, subsidies, soortkeuze, nestkasten voor steenuilen, maatregelen ten behoeven van bijen enzovoorts.
Naast advies initieert het Steunpunt nieuwe projecten en organiseert zij activiteiten.cursus_hoogstamfruit_Duiven_2006_027

Actuele activiteiten/acties

Gedurende het winterseizoen organiseren we vanuit het Steunpunt Hoogstamfruit speciale acties waarbij bewoners van het buitengebied met korting hoogstamfruitbomen, een haag en/of een bijenbosje kunnen bestellen. Hou de website in de gaten voor de actuele acties of schrijf u in voor Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief.
– Actie ‘Kijk ’n ouwe bongerd’
– Houd de Bongerd Hoog
Plannen voor wegwerken achterstallig onderhoud

En verder…

– Lees meer over de vrijwillige Hoogstambrigades
– Lees hier over onze inzet voor steenuilen
– Leuke links

Wanneer u meer wilt weten, een vraag wilt stellen of wellicht leuke, interessante tips voor ons heeft, dan kunt u het contactformulier invullen.