Steunpunt heg en houtwal

houtsingel_150x100SLG heeft een speciaal Steunpunt voor heggen en houtwallen opgezet. Dit Steunpunt hoopt door het geven van advies en steun zoveel mogelijk bestuurders en bewoners in Gelderland enthousiast te maken om een actieve bijdrage te leveren aan een hoogwaardig heggen- en houtwallenlandschap.
afbeelding_010

Heggen en houtwallen

Heggen en houtwallen zijn oorspronkelijk door boeren aangelegd als nuttig landschapselement. Ze deden dienst als erfscheiding, wildkering en als bron voor geriefhout. Regelmatig beheer was noodzakelijk en maakte deel uit van de werkagenda van de boer. Maar de heg en houtwal hebben hun functie verloren en zijn door de jaren heen eerder een lastig landschapselement geworden. Vele kilometers heg en houtwal zijn verdwenen en de exemplaren die deze rooi hebben overleefd krijgen te maken met goedkoop en verkeerd onderhoud. Lees verder

Project: Ontwerp uw eigen haag al jaren een succes. Doe ook mee in 2015!logo_heg_en_landschap.jpg

In 2013 en 2014 hebben we succesvolle aanplantacties georganiseerd, in samenwerking met de Stichting Heg en landschap, die de uitdaging is aangegaan om in 2013 en 2014 100.000 bomen te planten in het kader van het wereldwijde programma ‘Plant for the planet’. Dit programma werd financieel gesteund door de Franse Fondation Yves Rocher.  Onze actie ‘Ontwerp uw eigen haag’ was onderdeel van deze uitdaging en heeft geleid tot de aanplant van meer dan 15.000 stuks bosplantsoen als eenstijlige meidorn, sleedoorn, els en hazelaar. Resultaat: een fraaier landschap met meer heggen en houtwallen!

In 2015 starten we weer met een ‘heg en houtwal’ actie. Bewoners in Gelderland kunnen meedoen en ‘zelf’ met korting een eigen haag samenstellen. Wij geven advies en denken mee.U kunt een aanmeldformulier invullen en hierop aangeven welke soorten u NIET wilt.
Alle deelnemers krijgen hun bestelde plantsoen op zaterdag 12 december op een centrale plek in Gelderland. Lees meer en meld u aan……..

17154npllogo_2010_rgb300_jpg
Het Steunpunt Heg en Houtwal wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.