Cursussen in 2017

In 2017 bieden we enkele veelgevraagde cursussen aan. Daarnaast is er ruimte voor advies op maat. Binnen de vrijwilligersgroepen is er behoefte aan kennis en kunde over diverse onderwerpen. Daarom gaan we in ook in 2017 vraaggericht te werk.

Maaien met de zeis

Wegens grote belangstelling organiseren we ook dit jaar weer twee keer de ééndaagse cursus maaien met de zeis. Onder leiding van SLG en vrijwillige zeisdocenten leert u haren (scherp maken), de techniek van het zeisen en er is een smid die uw zeis op uw maat kan afstellen. Als u geen zeis heeft kunt u ter plekke een zeis en haarsetje aanschaffen.
De cursus vindt plaats op:
Zaterdag 15 juli 2017 in Rozendaal (bij Arnhem)
Zaterdag 22 juli 2017 in Sinderen, Achterhoek
Aanmelden en meer informatie

Cursus sinusbeheer:
insectvriendelijk maaibeheer van hooilandjes

In september organiseren we een cursus bij- en vlindervriendelijk maaibeheer. Het programma start met theorie over een nieuwe vorm van beheer die ontwikkeld is door de Vlinderstichting: het sinusbeheer.
Het sinusbeheer sluit goed aan op de (vrijwilligers)praktijk: leuk om te doen en zeer geschikt voor kleine hooilanden met optimaal resultaat voor flora en fauna.
Na het theoriedeel gaan we naar buiten om het sinusbeheer direct in de praktijk te brengen. Hiervoor krijg je een korte introductie in het gebruik van de zeis en neemt je deze zelf ter hand. Na deze training weet je zelf hoe je met oog voor de biodiversiteit je graslandjes kunt beheren. De cursus vindt plaats op:
Zaterdag 2 september 9.30 – 14.00 uur in Zevenaar
Aanmelden en meer informatie

Training veldhulpverlening

In 2017 organiseren we voor vrijwilligers een ééndaagse training veldhulpverlening. Meer informatie volgt binnenkort.

Basiscursus Hoogstamfruit

Voor nieuwe vrijwilligers van bestaande hoogstambrigades organiseren we de basiscursus Hoogstamfruit.

Advies op maat

We horen het graag als u met uw groep advies kunt gebruiken. We bekijken dan wat handig is: telefonisch of per mail meedenken, bij u op locatie langskomen voor een korte instructie of meedenken over de aanpak van een gebiedje. Met meer dan 250 aangesloten groepen is het vanzelfsprekend niet mogelijk om een uitgebreide cursus per groep te verzorgen, maar als blijkt dat er bij meerdere groepen behoefte is aan een korte training over hetzelfde onderwerp, dan ligt dat wel binnen de mogelijkheden.
Waarvoor kunt u o.a. bij ons terecht?
cursus Alles van het landschap-Plan van aanpak voor een gebiedje, bijv. meedenken over het beheer van een rabattenbosje
-De aanpak van een hoogstamboomgaard, meedenken over langjarig beheer
-Het werven en binden van nieuwe leden
-Netwerken met gemeente en andere partijen
-Advies over veilig werken
-Gereedschapsonderhoud
-Onderhoud van een poel
Neem contact op voor meer informatie of overleg over advies op maat.

In uw gemeente

Naast advies aan vrijwilligersgroepen, organiseren we projectmatig ook vaak cursussen. Denk aan het oprichten van een nieuwe hoogstambrigade of buitenplaatswerkgroep. Kijk op onze website onder het kopje in uw gemeente of dit misschien ook voor uw woonplaats geldt.

De cursussen die wij organiseren zijn bedoeld voor inwoners van Gelderland. Onze collega landschapsbeheerorganisaties bieden ook regelmatig cursussen aan in de andere provincies. Kijk hier voor meer informatie.