Klompenpaden

klompenpaden_logo klienWandelen, dwars door de weilanden! Samen met bewoners, vrijwilligers, grondeigenaren en andere belanghebbenden ontwikkelen we Klompenpaden.

De Klompenpaden zijn inmiddels een begrip geworden in zowel Utrecht als Gelderland. Momenteel hebben Landschaperfgoed Utrecht en Landschapsbeheer Gelderland maar liefst 61 Klompenpaden ontwikkeld!

Dwars door boerenland

20140509-_MG_0394Een klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld.
De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de lokale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. Als groene linten in het landschap zijn de voetpaden ecologisch, recreatief, cultuurhistorisch én economisch interessant.

Klompenpadenonderzoek

emst promotie klompenpadIn 2012 is er een onderzoek naar de economische, landschappelijke en maatschappelijke spin-off van het ontwikkelen van wandelpaden volgens het klompenpaden concept gedaan. Uit de resultaten blijkt onder meer dat Klompenpaden zowel invloed hebben op sociaal maatschappelijke vlak (ondernemers, gelegen aan een Klompenpad gaan sneller een duurzame samenwerking met partners aan. Klompenpaden hebben een positieve invloed op het imago van de agrarische sector) als op de economie van de omgeving waarin een Klompenpad ligt. In het onderzoeksrapport staan alle conclusies. Er is ook een samenvatting beschikbaar.

Zelf wandelen

folders Doesburgermolenpad en GanderpadVan ieder Klompenpad is een brochure met kaartje en achtergrondinformatie beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar bij het startpunt van de route en de lokale VVV’s. De Klompenpaden zijn ook zonder brochure te wandelen. Bij het startpunt staat een startpaneel en de route is in het landschap in beide richtingen gemarkeerd.
De routekaarten kunt u bekijken en downloaden op www.klompenpaden.nl
Op www.klompenpaden.indegeldersevallei.nl kunt per Klompenpad een foto impressie zien.

Klompenpaden-app

Er is een ook een speciale gratis klompenpaden-app! Beschikbaar voor tablet, ipad, smartphone en iphone. U download het klompenpad van uw keuze thuis en loopt de route via de app. Via foto’s, tekst en filmpjes komt u meer te weten over de omgeving.

De klompenpaden hebben ook een eigen facebookpagina en we ontmoeten u graag op twitter, gebruik daarvoor #klompenpad of #klompenpaden.

Wandelen in de andere provincies

Onze collega organisaties Landschapsbeheer vinden het natuurlijk ook belangrijk dat het landschap toegankelijk en beleefbaar is. Hieronder een selectie van een aantal wandelinitiatieven in de andere provincies.

Wandelnetwerk Zeeland

Een wandelnetwerk is een verzameling van diverse wandelpaden in een bepaald gebied. Hierin worden alle lokale en landelijke wandelingen, ommetjes, LAW-routes, dorpswandelingen, kuierpaden, enz. opgenomen om zo samen een Wandelnetwerk te vormen. Binnen het netwerk kun je dus zelf kiezen tussen korte routes rond de dorpen, de zogenaamde ommetjes, of voor een langere route, middels een knooppuntensysteem. Lees meer over het wandelnetwerk bij Landschapsbeheer Zeeland.

Waddenwandelen in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Waddenwandelen is ruim 1200 kilometer wandelplezier aan weerszijde van werelderfgoed Waddenzee. Ontdek de oude cultuurlandschappen, de gevarieerde natuur en de rijke cultuurhistorie van kust en eilanden. Ervaar de rust en de ruimte, de schilderachtige luchten. Voel de wind door uw haren, proef het zout op uw lippen, hoor de zeemeeuwen krijsen en geniet van het uitzicht over het droogvallende Wad. Waddenwandelen is een initiatief van Landschap Noord-Holland, Landschapsbeheer Groningen en Landschapsbeheer Friesland. Zij werken samen met Wandelnet en de ANWB. Bekijk hier de routes van Waddenwandelen. De site van Landschap Noord-Holland heeft een eigen pagina over Waddenwandelen.

Op de Kuierlatten in Flevoland

Kuierlatten zijn wandelpaden over het Flevolandse boerenland. Niet over geplaveide paden, maar langs dijken, over akkers, door boomgaarden en bossen en langs cultuurhistorische bezienswaardigheden. Bekijk alle routes van ‘Op de Kuierlatten’

Wandelen en fietsen in Overijssel

Voor wie van wandelen en fietsen houdt heeft Landschap Overijssel in de verschillende streken van Overijssel mooie routes uitgezet. Korte en lange routes door schitterende natuurgebieden en het prachtige landschap van Overijssel. Bekijk de kaart met alle routes.

Hollands-Utrechts polderpad in Zuid-Holland

Landschapsbeheer Zuid-Holland heeft een wandelroute tussen Gouda en Woerden ontwikkeld. Op de grens van de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Deze route gaat over eeuwenoude landwegen en langs historisch belangrijke waterlopen. De wandelaar ervaart de weldadige rust en ruimte van het Groene Hart. Lees meer en bestel de wandelbrochure