Landschapsimpuls Heumen voor aansluiting van erf en landschap

Wilt u als inwoner van het buitengebied van de gemeente Heumen graag een hoogstamboomgaard of een geriefhoutbosje op uw perceel? Of wilt u een fraaie haag of singel met streekeigen bomen of struiken? Kom dan naar de informatiebijeenkomst van Landschapsimpuls Heumen. De gemeente Heumen is trots op haar landelijke omgeving. De gemeente is dan ook blij dat zij met het project ‘Landschapsimpuls Heumen’ dit landschap verder kan versterken. In samenwerking met de landschapsbrigade van het Erfgoedplatform van de gemeente Heumen en Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) kunnen inwoners hun erf en grond met subsidie landschappelijk versterken. Op 12 september wordt speciaal voor dit project een informatieavond georganiseerd in het Verenigingsgebouw Overasselt aan de Willem Alexanderstraat 1 te Overasselt. De avond start om 20.00 uur. Inloop met koffie/thee is vanaf 19.45 uur.

Voorwaarden voor deelname

Voorwaarde voor deelname is dat er minimaal 50 meter struweelhaag, 15 hoogstamfruitbomen, 20 laan- of knotbomen of 10 are bosplantsoen aangelegd wordt. Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat de deelnemers zelf de uitvoering ter hand nemen. Na aanmelding voor deelname aan dit project krijgt de bewoner een vrijblijvend bezoek van een adviseur van SLG. Samen bekijken en bespreken zij de wensen voor het erf, de grond en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan, waarmee tegen een sterk gereduceerde prijs plantmateriaal kan worden aangeschaft via SLG. Deze korting is mogelijk vanwege de subsidie van de gemeente Heumen en de Provincie Gelderland.

Aansluiten bij het landschap

Het doel van het project is om de percelen in het buitengebied te verfraaien met landschappelijk passende beplanting. Denk daarbij aan laan- of knotbomen, struweelhaag, elzensingel, hoogstamfruitbomen of een poel. Natuurlijk is een combinatie van deze opties ook mogelijk. Op die manier sluiten het erf en het omliggende landschap op elkaar aan. Veel dieren maken dankbaar gebruik van deze struiken en bomen als nestgelegenheid, schuilplaats of voedselvoorziening. Denk daarbij aan steenuil, egel of bij. Het project leent zich ook bij uitstek om samen met de buren op te pakken.

Inwoners die niet in de gelegenheid zijn om de informatieavond te bezoeken maar wel interesse hebben, kunnen contact opnemen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland, Eward Timmerman, telefoon 026 353 74 44.

Lees ook de landschapsbrochure

Voor de gemeenten West Maas en Waal, Wijchen, Heumen en Beuningen hebben we een Landschapsbrochure met landschapstypenkaart ontwikkeld. U kunt met behulp van de brochure en kaart eenvoudig zien in welk landschapstype u woont. We geven tips voor het inrichten van het erf en reiken lijsten met rassen aan die van oorsprong in het gebied voor komen.

Aanmeldformulier Landschapsimpuls Heumen

Hiermee meldt u zich vrijblijvend aan voor Landschapsimpuls Heumen. Voorwaarde voor subsidie is dat minimaal 15 hoogstamfruitbomen of 20 laan- of knotbomen of 10 are beplanting kan worden aangelegd. Na aanmelding voor deelname aan dit project krijgt u vervolgens een vrijblijvend bezoek van onze adviseur. Samen bekijken en bespreken zij de wensen voor het erf, de grond en de aanwezige beplanting. Dit leidt tot een kosteloos beplantingsplan, waarmee tegen een sterk gereduceerde prijs plantmateriaal kan worden aangeschaft via SLG. De velden met een * zijn verplicht.
  • U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. Wilt u Landschapsnieuws niet ontvangen, verwijder dan het vinkje. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

 

Ook interessant