Gemeente West Maas en Waal

Samen maken we het landschap!

Hieronder vindt u meer informatie over projecten die we momenteel in de gemeente West Maas en Waal uitvoeren, net hebben afgesloten of binnenkort gaan opstarten.

Hoe u als bewoner kunt deelnemen aan een project staat hieronder aangegeven.

We hopen u te ontmoeten in het landschap!

Nu in uitvoering

 1. Levend Landschap Appeltern
  BeeldmerkLevendLandschap_RGB_def
  Tijdens de werkconferentie bleek er in Appeltern veel energie te zijn. Daar zijn we nu gestart met het Levend Landschap proces. Via Levend Landschap bieden we bewoners begeleiding en ondersteuning bij het omzetten van ideeën naar echt concrete uitvoering.
  Het Levend Landschap proces heeft tot doel om via (stap 1) een kort dorpsproces, gevolgd door (stap 2) concrete uitvoering en op basis van (stap 3) meerjarige actieve professionele ondersteuning een netwerk (dorpswerkgroep) van actieve en geschoolde bewoners te ontwikkelen die zelf de zorg voor de kwaliteit van het landschap (breed gedefinieerd) in eigen leefomgeving draagt.
  Er heeft inmiddels een ideeënavond plaatsgevonden en op 3 november was de eerste uitwerkavond. Op de eerste avond stonden er uiteindelijk 50 ideeën op papier. Wandelroutes, nestplekken creëren voor vogels, bloemrijke bermen en een moestuin aanleggen zijn enkele van de ideeën. Op 3 november 2015 zijn deze verder uitgewerkt en is er een prioritering in aangebracht.

Wordt verwacht

 1. Praktijkcursus ecologie/cultuurhistorie/landschap
  We starten binnenkort met een uitgebreide cursus waarin ecologie, cultuurhistorie en het landschap centraal staan. U leert meer over de meerwaarde die het landschap en het erf kunnen hebben voor verschillende vogel- en diersoorten, u leert meer over de cultuurhistorische elementen en hoe deze behouden kunnen worden en u leert met een andere blik naar het landschap te kijken. Hou de lokale media in de gaten voor de aankondiging.

Afgerond

 1. Houd de Bongerd Hoog!
  In de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen, West Maas en Waal en Wijchen hebben particulieren in het buitengebied hoogstamfruit aangeplant in het project Houd de Bongerd Hoog!
 2. Dorpen in het Groen Appeltern
  Een van de uitvoeringsprojecten van het Levend Landschap proces was een beplantingsproject. Bewoners kregen de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf/terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken.
 3. img-20160613-wa0003Landschapsbrochure met landschapstypenkaart
  Voor de gemeenten West Maas en Waal, Wijchen, Heumen, Druten en Beuningen hebben we een landschapsbrochure inclusief een landschapstypenkaart ontwikkeld. Bewoners van het buitengebied kunnen met behulp van de brochure en kaart eenvoudig zien in welk landschapstype ze wonen. We geven tips voor het inrichten van het erf en reiken lijsten met rassen aan die van oorsprong in het gebied voor komen. Op de foto wethouders van de 5 gemeenten met de net overhandigde landschapsbrochure in de hand. Bekijk hier de Landschapsbrochure met landschapstypenkaart.
 4. Houd de Bongerd Hoog!
  In meerdere gemeenten hebben we de laatste jaren het project ‘’Houd de Bongerd Hoog’’ tot uitvoer gebracht. Doel van dit project is om via een laagdrempelige aanpak veel nieuwe boomgaarden te realiseren. In de gemeenten West Maas en Waal was deze actie een groot succes: In de winter van 2015/ 2016 gingen er meer dan 300 hoogstamfruitbomen de grond in.
 5. Klompenpad Lauwsepad en Tremelepad
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
  klompen klompenpad RhenoijschepadDe paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld.
  De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de lokale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. Als groene linten in het landschap zijn de voetpaden ecologisch, recreatief, cultuurhistorisch én economisch interessant.
  Bekijk het Lauwsepad en het Tremelepad.
 6. Beplantingsproject compensatie ruilverkaveling
  In het kader van een groot beplantingsproject zijn ruim 100 erven die door de ruilverkaveling een stuk eentoniger zijn geworden, opnieuw aangeplant. De bewoners konden mee doen aan het project en kregen een bezoek en advies van een van onze erfadviseurs.
 7. Werkconferentie gemeente breed/opstarten Levend Landschap
  Via een zgn. werkconferentie komen we erachter waar de energie in de dorpen zit om met het landschap aan de slag te gaan. We komen in contact met actieve dorpsorganisaties en leren de belangrijkste ‘spelers’ kennen. Door met bewoners in gesprek te gaan komen er ideeën op tafel voor concrete projecten om het landschap mooier, toegankelijker of groener te maken. Bekijk alle ideeën die tijdens de werkconferentie zijn verzameld.
 8. Wederopbouwboerderijen
  We hebben samen met RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) een veld- en bureaustudie gedaan naar de vele wederopbouwboerderijen in het buitengebied van de gemeente West Maas en Waal. Dit resulteerde in een brochure en in een beplantingsproject. Deze laatste is nog niet afgerond. Bekijk de Rapportage Wederopbouw Maas en Waal-West

————————————————————————————————————————————————————————

Vrijwilligerswerk

Vindt u het leuk om samen met anderen buiten in het landschap aan de slag te gaan?  Er zijn ruim 240 vrijwilligersgroepen bij ons aangesloten, dus de kans is groot dat er in uw omgeving ook een groep actief is. Benieuwd welke groepen dat zijn en wat zij doen? Neem een kijkje op de kaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen.

Erfadvies en inspiratieBij

Wilt u meer weten over het landschap waar in u woont en hoe u zelf uw erf aantrekkelijk(er) kunt maken voor dieren en planten? Neem dan een kijkje onder ‘uw erf’. Daar vindt u ook informatie over het aanplanten en onderhouden van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, bosjes en poelen.
Via korte en praktische filmpjes van Jaap en Lex wordt u stap voor stap verteld hoe u het beste kunt aanplanten en snoeien.

Nieuwsmail: Landschapsnieuws

Voor iedereen die betrokken is bij het landschap en geïnteresseerd is in onze projecten en activiteiten kan zich abonneren op Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief die we 4 keer per jaar versturen. Lees de laatste versie en meld u aan!