Gemeente Wageningen

Samen maken we het landschap!

Hieronder vindt u meer informatie over projecten die we momenteel in de gemeente Wageningen uitvoeren, net hebben afgesloten of binnenkort gaan opstarten.

Hoe u als bewoner kunt deelnemen aan een project staat hieronder aangegeven.

We hopen u te ontmoeten in het landschap!

Wordt verwacht

 1. Steenuilenproject
  De steenuil is de kleinste uil in Nederland. Erven worden in samenspraak met bewoners steenuilvriendelijk gemaakt. We gaan een groep enthousiaste steenuilvrijwilligers werven, waaruit een Steenuilenwerkgroep kan ontstaan.
 2. Oprichting Hoogstambrigade, ecologische verbindingszone en groene stadsrand
  In samenwerking met Mooi Wageningen, Stichting de  Wageningse Eng en Agrarische natuurvereniging Het Binnenveld werken we aan de oprichting van een Hoogstambrigade, een ecologische verbindingszone en een groene stadsrand in Wageningen.

Afgerond

 1. Beleidsuitvoering en subsidieaanvraag
  We ondersteunen de gemeente Wageningen met beleidsadvies en het voorbereiden van subsidieaanvragen voor de uitvoering van natuur en landschap gerelateerde projecten.
 2. Landgoedwerkgroep Oranje Nassau’s Oord
  Het organiseren van het onderhoud van particuliere landgoederen is een grote uitdaging. Via de oprichting van landgoedwerkgroepen hopen we een duurzame manier van instandhouding van het karakteristieke landschap op landgoederen te ontwikkelen. Samen met landgoedeigenaren zetten we werkgroepen op waarvan de vrijwilligers het landschapsonderhoud aanpakken. Landgoedwerkgroep Oranje Nassau’s Oord is werkzaam op Landgoed Oranje Nassau’s Oord in Wageningen.
 3. Wageningen in het Groen
  Het dorp aan de slag met streekeigen beplanting. Binnen de aanpak van Dorpen in het Groen werken we samen met dorpsbelangenorganisaties en bewoners aan een fraai landschap. Dat gebeurt door de erven van deelnemers te verfraaien; het aanplanten van heggen, fruitbomen, bosjes en singels.
 4. img_3040_wandelenklompenpadKlompenpaden Nudepad en Wageningse Engpad
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
  De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld.
  De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de lokale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. Als groene linten in het landschap zijn de voetpaden ecologisch, recreatief, cultuurhistorisch én economisch interessant.
  Geniet van het mooie buitengebied van de gemeente Wageningen via de Klompenpaden.
  Bekijk het Nudepad
  Bekijk het Wageningse Engpad
 5. Nude in het Groen
  Het project Dorpen in het Groen heeft ook het dorp Nude aangedaan. Lees meer over de aanpak van Dorpen in het Groen in de speciale brochure.

————————————————————————————————————————————————————————

Vrijwilligerswerk

Vindt u het leuk om samen met anderen buiten in het landschap aan de slag te gaan?  Er zijn ruim 240 vrijwilligersgroepen bij ons aangesloten, dus de kans is groot dat er in uw omgeving ook een groep actief is. Benieuwd welke groepen dat zijn en wat zij doen? Neem een kijkje op de kaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen.

Erfadvies en inspiratieBij

Wilt u meer weten over het landschap waar in u woont en hoe u zelf uw erf aantrekkelijk(er) kunt maken voor dieren en planten? Neem dan een kijkje onder ‘uw erf’. Daar vindt u ook informatie over het aanplanten en onderhouden van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, bosjes en poelen.
Via korte en praktische filmpjes van Jaap en Lex wordt u stap voor stap verteld hoe u het beste kunt aanplanten en snoeien.

Nieuwsmail: Landschapsnieuws

Voor iedereen die betrokken is bij het landschap en geïnteresseerd is in onze projecten en activiteiten kan zich abonneren op Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief die we 4 keer per jaar versturen. Lees de laatste versie en meld u aan!