Gemeente Rijnwaarden

Samen maken we het landschap!

Hieronder vindt u meer informatie over projecten die we momenteel in de gemeente Rijnwaarden uitvoeren, net hebben afgesloten of binnenkort gaan opstarten.

Hoe u als bewoner kunt deelnemen aan een project staat hieronder aangegeven.

We hopen u te ontmoeten in het landschap!

Nu in uitvoering

BeeldmerkLevendLandschap_RGB_def

 1. Levend Landschap Aerdt
  De maatschappij is in beweging. Er is een algemene tendens bij overheden om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de eigen leefomgeving steeds meer in handen te geven van burgers en bewoners zelf. Dit geldt ook voor het cultuurlandschap.
  Dorpsbewoners voelen zich betrokken bij hun eigen landschap en willen zich er graag voor inzetten. Via Levend Landschap bieden we bewoners begeleiding en ondersteuning bij het omzetten van ideeën naar echt concrete uitvoering.
  Het Levend Landschap proces heeft tot doel om via (stap 1) een kort dorpsproces, gevolgd door (stap 2) concrete uitvoering en op basis van (stap 3) meerjarige actieve professionele ondersteuning een netwerk (dorpswerkgroep) van actieve en geschoolde bewoners te ontwikkelen die zelf de zorg voor de kwaliteit van het landschap (breed gedefinieerd) in eigen leefomgeving draagt. Dit Levend Landschap proces is gestart in de winter van 2017. Hou de lokale media of deze website in de gaten voor nieuwsberichten. Lees meer over Levend Landschap
 2. Herwen en Aerdt in het groen
  Een van de uitvoeringsprojecten van het Levend Landschap proces is een beplantingsproject. Bewoners krijgen de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf/terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken. Herwen en Aerdt in het groen is gestart in het voorjaar van 2017.
 3. Levend Landschap Herwen
  Zie hierboven voor de werkwijze of lees meer over Levend Landschap
  Levend Landschap Herwen is gestart in de winter van 2017. Kijk hier voor meer informatie.
 4. Ontwikkeling Klompenpad Pannerdensche Waard
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld. Lees meer over de Klompenpaden. Het proces is gestart in de winter van 2017.
 5. Omvorming van struinroute naar Klompenpad
  De bestaande struinroute Gangen door de Rijnstrangen wordt omgevormd naar een Klompenpad. Het proces om te komen tot het Klompenpad is gestart in de winter van 2017.
 6. Aanpassing Klompenpad Rijnweidepad
  Zie boven voor een beschrijving van een Klompenpad. Het Klompenpad Rijnweidepad ondergaat een aanpassing, waarbij een stukje over de grens naar Duitsland in de route wordt opgenomen.
  Bekijk het Rijnweidepad.

————————————————————————————————————————————————————————

Vrijwilligerswerk

Vindt u het leuk om samen met anderen buiten in het landschap aan de slag te gaan?  Er zijn ruim 240 vrijwilligersgroepen bij ons aangesloten, dus de kans is groot dat er in uw omgeving ook een groep actief is. Benieuwd welke groepen dat zijn en wat zij doen? Neem een kijkje op de kaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen.

Erfadvies en inspiratieBij

Wilt u meer weten over het landschap waar in u woont en hoe u zelf uw erf aantrekkelijk(er) kunt maken voor dieren en planten? Neem dan een kijkje onder ‘uw erf’. Daar vindt u ook informatie over het aanplanten en onderhouden van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, bosjes en poelen.
Via korte en praktische filmpjes van Jaap en Lex wordt u stap voor stap verteld hoe u het beste kunt aanplanten en snoeien.

Nieuwsmail: Landschapsnieuws

Voor iedereen die betrokken is bij het landschap en geïnteresseerd is in onze projecten en activiteiten kan zich abonneren op Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief die we 4 keer per jaar versturen. Lees de laatste versie en meld u aan!