Gemeente Renkum

Samen maken we het landschap!

Hieronder vindt u meer informatie over projecten die we momenteel in de gemeente Renkum uitvoeren, net hebben afgesloten of binnenkort gaan opstarten.

Hoe u als bewoner kunt deelnemen aan een project staat hieronder aangegeven.

We hopen u te ontmoeten in het landschap!

Nu in uitvoering

 1. Oprichting Renkumse duizendknoopbrigade
  Niet alleen Bonte Bentheimer varkens maar ook vrijwilligers in de gemeente Renkum gaan de strijd aan met de Japanse duizendknoop. Een primeur voor Nederland! De Japanse duizendknoop is een exotische plant die voor veel overlast zorgt. Kijk hier voor meer informatie.
 2. Ontwikkeling Klompenpad Oosterbeek
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
  De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld.
  De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de lokale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. Als groene linten in het landschap zijn de voetpaden ecologisch, recreatief, cultuurhistorisch én economisch interessant.
 3. Oprichting Hoogstambrigade
  Sinds enkele jaren zijn er in Gelderland een aantal hoogstambrigades actief. De leden hebben vaak zelf een hoogstamboomgaard in eigendom. Na een opleiding bij ons gaat een brigade zelfstandig aan de slag. De leden snoeien gezamenlijk elkaars bomen of hoogstambomen die aan hun lot zijn overgelaten. Ook boomgaard eigenaren die het onderhoud zelf niet meer kunnen doen en gemeenten doen steeds vaker een beroep op de brigade. De brigades lenen bij ons een speciale gereedschapskar met geselecteerd gereedschap.
  De hoogstambrigades krijgen nascholing en komen op ons initiatief samen voor uitwisseling en inspiratie. In de gemeente Oosterbeek wordt gewerkt aan de oprichting van een hoogstambrigade. Kijk hier voor meer informatie.

Afgerond

 1. Landgoed- en buitenplaatswerkgroepen
  Via de oprichting van Landgoedwerkgroepen en Buitenplaatswerkgroepen werken we aan een duurzame manier van instandhouding van het karakteristieke landschap en monumentaal groen op landgoederen of buitenplaatsen. Samen met particuliere bezitters zetten we werkgroepen op waarvan de vrijwilligers het groen aanpakken. Deze werkgroepen werken jaarrond aan onderhoud van groen erfgoed, het agrarisch cultuurlandschap, het bos en de natuur. Tevens pakken ze incidenteel ook het onderhoud van kleine bebouwde elementen, hekwerken en rasters aan. In de gemeente Renkum is de Landgoedwerkgroep Quadenoord opgericht. De werkgroep is actief op landgoed Quadenoord.
 2. Klompenpaden Dorenweertsepad, Hartensepad en Molenbeeksepad
  Geniet van het mooie buitengebied van de gemeente Renkum via een van de afwisselende Klompenpaden.
  Bekijk het Dorenweertsepad
  Bekijk het Hartensepad
  Bekijk het Molenbeeksepad

————————————————————————————————————————————————————————

Vrijwilligerswerk

Vindt u het leuk om samen met anderen buiten in het landschap aan de slag te gaan?  Er zijn ruim 240 vrijwilligersgroepen bij ons aangesloten, dus de kans is groot dat er in uw omgeving ook een groep actief is. Benieuwd welke groepen dat zijn en wat zij doen? Neem een kijkje op de kaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen.

Erfadvies en inspiratieBij

Wilt u meer weten over het landschap waar in u woont en hoe u zelf uw erf aantrekkelijk(er) kunt maken voor dieren en planten? Neem dan een kijkje onder ‘uw erf’. Daar vindt u ook informatie over het aanplanten en onderhouden van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, bosjes en poelen.
Via korte en praktische filmpjes van Jaap en Lex wordt u stap voor stap verteld hoe u het beste kunt aanplanten en snoeien.

Nieuwsmail: Landschapsnieuws

Voor iedereen die betrokken is bij het landschap en geïnteresseerd is in onze projecten en activiteiten kan zich abonneren op Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief die we 4 keer per jaar versturen. Lees de laatste versie en meld u aan!