Gemeente Oost Gelre

Samen maken we het landschap!

Hieronder vindt u meer informatie over projecten die we momenteel in de gemeente Oost Gelre uitvoeren, net hebben afgesloten of binnenkort gaan opstarten.

Hoe u als bewoner kunt deelnemen aan een project staat hieronder aangegeven.

We hopen u te ontmoeten in het landschap!

In uitvoering

 1. Logo_DorpenGroen_def_rgbDorpen in het Groen project: Lievelde
  Het dorp aan de slag met streekeigen beplanting. Binnen de aanpak van Dorpen in het Groen werken we samen met dorpsbelangenorganisaties en bewoners aan een fraai landschap. Dat doen door de erven van deelnemers te verfraaien; het aanplanten van heggen, fruitbomen, bosjes en singels. Vanaf de start van het project in de zomer van 2016 tot en met de feestelijke plantdag in het begin van 2017 begeleiden we het proces binnen het dorp of de buurtschap. Eind 2017 volgt nog een tweede plantdag. Kijk hier voor aanmelden en meer informatie.

Afgerond

 1. Dorpslandschapsbiografie Lievelde
  Een landschapsbiografie is de spiegel van de identiteit van een dorp. De methode van de dorpslandschapsbiografie beschrijft de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving in de tijd, en de verschillende processen die daarbij een rol spelen. Er zijn verschillende thema’s in een dorpslandschapsbiografie waaraan gewerkt wordt:
  -Dorpsbewoners werken aan de analyse van oud kaartmateriaal met amateur historici.
  -Vastleggen van verdwenen paden en veldnamen met bewoners
  -Mondelinge geschiedenis van oude en jonge bewoners vastleggen
  -In kaart brengen van natuurwaarden met amateur veldbiologen
  -Vastleggen huidig landschapsgebruik met sleutelpersonen uit het dorp
  De landschapsbiografie wordt opgesteld in nauw overleg met dorpsorganisatie en bewoners. Het verzamelen van de informatie de verslaglegging geschiedt in nauwe samenwerking met studenten en docenten van de Hogeschool Van Hall Larenstein.
  Het rapport Dorpslandschapsbiografie Lievelde is gepresenteerd in 2016. Het eindresultaat vormde de start voor het definiëren van concrete uitvoering: het versterken en benutten van de kwaliteiten van het buitengebied van Lievelde, zie hierboven Dorpen in het Groen Lievelde. Eindrapport Dorpslandschapsbiografie Lievelde 

————————————————————————————————————————————————————————

Vrijwilligerswerk

Vindt u het leuk om samen met anderen buiten in het landschap aan de slag te gaan?  Er zijn ruim 240 vrijwilligersgroepen bij ons aangesloten, dus de kans is groot dat er in uw omgeving ook een groep actief is. Benieuwd welke groepen dat zijn en wat zij doen? Neem een kijkje op de kaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen.

Erfadvies en inspiratieBij

Wilt u meer weten over het landschap waar in u woont en hoe u zelf uw erf aantrekkelijk(er) kunt maken voor dieren en planten? Neem dan een kijkje onder ‘uw erf’. Daar vindt u ook informatie over het aanplanten en onderhouden van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, bosjes en poelen.
Via korte en praktische filmpjes van Jaap en Lex wordt u stap voor stap verteld hoe u het beste kunt aanplanten en snoeien.

Nieuwsmail: Landschapsnieuws

Voor iedereen die betrokken is bij het landschap en geïnteresseerd is in onze projecten en activiteiten kan zich abonneren op Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief die we 4 keer per jaar versturen. Lees de laatste versie en meld u aan!