Gemeente Oldebroek

Samen maken we het landschap!

Hieronder vindt u meer informatie over projecten die we momenteel in de gemeente Oldebroek uitvoeren, net hebben afgesloten of binnenkort gaan opstarten.

Hoe u als bewoner kunt deelnemen aan een project staat hieronder aangegeven.

We hopen u te ontmoeten in het landschap!

In uitvoering

 1. Cursus weidevogels tellen
  SLG organiseert de korte cursus ‘Weidevogels tellen aan de Randmeerkust’ voor nieuwe vrijwilligers uit Doornspijk, Oosterwolde en Oldebroek. U leert weidevogels en hun gedrag herkennen en hoe u ze kunt tellen. Deze gegevens zijn belangrijk om weidevogels beter te beschermen en dragen bij aan een effectief agrarisch natuurbeheer. De tweedaagse cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. SLG organiseert deze cursus ook in Nijkerk en de Betuwe. Kijk voor meer informatie.
 2. Klompenpad Wezep
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
  De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld.
  De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de lokale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. Als groene linten in het landschap zijn de voetpaden ecologisch, recreatief, cultuurhistorisch én economisch interessant.
 3. Ombouw Randmeerroute naar Klompenpad
  In de gemeente Oldebroek wordt gewerkt aan de ombouw van een Randmeerroute naar een Klompenpad. 

Afgerond

 1. Kwaliteitsimpuls Oldebroek
  In de gemeente Oldebroek kregen de bewoners  de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf/terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken.
 2. Klompenpad Vreepad
  Zie boven voor een omschrijving van een Klompenpad.
  Bekijk het Vreepad 

————————————————————————————————————————————————————————

Vrijwilligerswerk

Vindt u het leuk om samen met anderen buiten in het landschap aan de slag te gaan?  Er zijn ruim 240 vrijwilligersgroepen bij ons aangesloten, dus de kans is groot dat er in uw omgeving ook een groep actief is. Benieuwd welke groepen dat zijn en wat zij doen? Neem een kijkje op de kaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen.

Erfadvies en inspiratieBij

Wilt u meer weten over het landschap waar in u woont en hoe u zelf uw erf aantrekkelijk(er) kunt maken voor dieren en planten? Neem dan een kijkje onder ‘uw erf’. Daar vindt u ook informatie over het aanplanten en onderhouden van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, bosjes en poelen.
Via korte en praktische filmpjes van Jaap en Lex wordt u stap voor stap verteld hoe u het beste kunt aanplanten en snoeien.

Nieuwsmail: Landschapsnieuws

Voor iedereen die betrokken is bij het landschap en geïnteresseerd is in onze projecten en activiteiten kan zich abonneren op Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief die we 4 keer per jaar versturen. Lees de laatste versie en meld u aan!