Gemeente Lingewaard

Samen maken we het landschap!

Hieronder vindt u meer informatie over projecten die we momenteel in de gemeente Lingewaard uitvoeren, net hebben afgesloten of binnenkort gaan opstarten.

Hoe u als bewoner kunt deelnemen aan een project staat hieronder aangegeven.

We hopen u te ontmoeten in het landschap!

Nu in uitvoering

 1. Lingewaard in het groen
  Binnen de aanpak van Dorpen in het Groen werken we samen met dorpsbelangenorganisaties en bewoners aan een fraai landschap. Dat doen door de erven van deelnemers te verfraaien; het aanplanten van heggen, fruitbomen, bosjes en singels. Vanaf de start van het project tot en met de feestelijke plantdag begeleiden we het proces binnen het dorp of de buurtschap. Lees meer over Lingewaard in het Groen. 
 2. BeeldmerkLevendLandschap_RGB_defLevend Landschap Huissen Angeren
  Het Levend Landschap proces heeft tot doel om via (stap 1) een kort dorpsproces, gevolgd door (stap 2) concrete uitvoering en op basis van (stap 3) meerjarige actieve professionele ondersteuning een netwerk (dorpswerkgroep) van actieve en geschoolde bewoners te ontwikkelen die zelf de zorg voor de kwaliteit van het landschap (breed gedefinieerd) in eigen leefomgeving draagt. Bekijk hier de publieksflyer. Dit Levend Landschap proces loopt naar verwachting eind 2016 af. Lees meer over Levend Landschap.
  In Huissen en Angeren zal onder de vlag van Levend Landschap een aantal uitvoeringsprojecten worden opgestart. Hierbij kunt u denken aan een beplantingsactie, een dorpswerkdag, de ontwikkeling van een Klompenpad, de aanleg van een dorpsgaard in combinatie met de oprichting van een hoogstambrigade of een cursus.  Hou de lokale media en deze website in de gaten voor nieuws hierover.
 3. Ontwikkeling Dorpsgaard Angeren
  In 2016 werd gestart met de aanleg en ontwikkeling van een dorpsgaard in combinatie met de oprichting van een Hoogstambrigade.
 4. Oprichting Hoogstambrigade
  In combinatie met de ontwikkeling van een dorpsgaard wordt er een Hoogstambrigade opgericht in Angeren.
 5. klompenpaden_logo_roodKlompenpad Huissen Angeren
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
  De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld.
  De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de lokale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. Als groene linten in het landschap zijn de voetpaden ecologisch, recreatief, cultuurhistorisch én economisch interessant.
  In 2015 is gestart met de ontwikkeling van het Klompenpad Huissen Angeren.

Wordt verwacht

 1. Praktijkcursus
  Deze praktijkcursus gaan wij in het najaar van 2017 verzorgen. De cursus bestaat uit een theorieavond gericht op het beheer van landschappelijke beplanting/hoogstamfruit, een werk-/ inspiratieochtend gericht op het erf en landschappelijke beplanting en een praktijkdag gericht op hoogstamfruit.

Afgerond

 1. Huissen Angeren in ’t groen
  Stichting Landschapsbeheer Gelderland organiseert samen met Stichting Lingewaard Natuurlijk en projectbureau Herstructurering Glastuinbouw Huissen Angeren het beplantingsproject Huissen Angeren in ‘t groen. Dit project biedt bewoners een unieke kans om de eigen woonomgeving en erf landschappelijk te verfraaien.

————————————————————————————————————————————————————————

Vrijwilligerswerk

Vindt u het leuk om samen met anderen buiten in het landschap aan de slag te gaan?  Er zijn ruim 240 vrijwilligersgroepen bij ons aangesloten, dus de kans is groot dat er in uw omgeving ook een groep actief is. Benieuwd welke groepen dat zijn en wat zij doen? Neem een kijkje op de kaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen.

Erfadvies en inspiratieBij

Wilt u meer weten over het landschap waar in u woont en hoe u zelf uw erf aantrekkelijk(er) kunt maken voor dieren en planten? Neem dan een kijkje onder ‘uw erf’. Daar vindt u ook informatie over het aanplanten en onderhouden van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, bosjes en poelen.
Via korte en praktische filmpjes van Jaap en Lex wordt u stap voor stap verteld hoe u het beste kunt aanplanten en snoeien.

Nieuwsmail: Landschapsnieuws

Voor iedereen die betrokken is bij het landschap en geïnteresseerd is in onze projecten en activiteiten kan zich abonneren op Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief die we 4 keer per jaar versturen. Lees de laatste versie en meld u aan!