Gemeente Ede

Samen maken we het landschap!

Hieronder vindt u meer informatie over projecten die we momenteel in de gemeente Ede uitvoeren, net hebben afgesloten of binnenkort gaan opstarten.

Hoe u als bewoner kunt deelnemen aan een project staat hieronder aangegeven.

We hopen u te ontmoeten in het landschap!

In uitvoering

 1. Oprichting Zwerfafvalbrigade Wekerom
  Een Zwerfafvalbrigade is een groep vrijwilligers die op regelmatige basis zwerfafval opruimt in de eigen omgeving. SLG faciliteert met hesjes, knijpers en vuilniszakken, organiseert afspraken met de gemeente over het afhalen van de zakken opgehaald zwerfafval en zorgt voor een handige whatsapp-groep voor de vrijwilligers. Het beoogde resultaat is dat het Gelderse landschap schoner, mooier en aantrekkelijker wordt voor iedereen! Kijk hier voor meer informatie.
 2. Oprichting Zwerfafvalbrigade Otterlo
  Zie hierboven voor een omschrijving van een Zwerfafvalbrigade. Kijk hier voor meer informatie.
 3. Oprichting Zwerfafvalbrigade Bennekom
  Zie hierboven voor een omschrijving van een Zwerfafvalbrigade. Kijk hier voor meer informatie.
 4. Beplantingsactie Ede breed
  Een beplantingsactie georganiseerd door de gemeente Ede. SLG ondersteunt bij de uitdeeldagen van het plantmateriaal en het verwerken van de plannen in Geografisch informatiesysteem. Tijdens de eerste uitdeeldag op 14 januari 2017 zijn er 200 bomen en 5300 bomen en struiken uitgedeeld. De tweede uitdeeldag wordt verwacht op 18 maart 2017. Kijk voor aanmelden en meer informatie op de website van de gemeente Ede.
 5. Boek Landschappen van Ede
  Samen met de gemeente Ede en Wim Huijser werken we aan een boek over de Landschappen van Ede. We hebben tijdens een levendige workshop met smaakmakers uit de Edese samenleving veel waardevolle suggesties gekregen voor in het boek.
 6. Klompenpad bij de enclave Ginkel, Ginkelse Hei, Mossel
  Klompen
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
  De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld.
  De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de lokale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. Als groene linten in het landschap zijn de voetpaden ecologisch, recreatief, cultuurhistorisch én economisch interessant. Start najaar 2016.
 7. BeeldmerkLevendLandschap_RGB_defProject Levend Landschap Harskamp
  De maatschappij is in beweging. Er is een algemene tendens bij overheden om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de eigen leefomgeving steeds meer in handen te geven van burgers en bewoners zelf. Dit geldt ook voor het cultuurlandschap.
  Dorpsbewoners voelen zich betrokken bij hun eigen landschap en willen zich er graag voor inzetten. Via Levend Landschap bieden we bewoners begeleiding en ondersteuning bij het omzetten van ideeën naar echt concrete uitvoering.
  Het Levend Landschap proces heeft tot doel om via (stap 1) een kort dorpsproces, gevolgd door (stap 2) concrete uitvoering en op basis van (stap 3) meerjarige actieve professionele ondersteuning een netwerk (dorpswerkgroep) van actieve en geschoolde bewoners te ontwikkelen die zelf de zorg voor de kwaliteit van het landschap (breed gedefinieerd) in eigen leefomgeving draagt. Kijk hier voor meer informatie.
 8. Project Levend Landschap Lunteren
  Zie hierboven voor de werkwijze van Levend Landschap. De start van dit project is gestart in het voorjaar van 2017. Houd de lokale media of kijk hier voor meer informatie.
 9. Project Levend Landschap Bennekom/De Kraats en Nergena
  Zie hierboven voor de werkwijze van Levend Landschap. Levend Landschap Bennekom/De Kraats en Nergena is gestart in het voorjaar van 2017.  Houd de lokale media of deze website in de gaten of kijk hier voor informatie.

Wordt verwacht

 1. Project Levend Landschap in 8 dorpskernen
  Zie hierboven voor een beschrijving van het Levend Landschap proces.
  De komende jaren is het mogelijk om een cursus/training te volgen en om mee te doen aan een zogeheten dorpswerkdag. Via lokale media wordt de start van deze onderdelen aangekondigd.
  De start van de verschillende projecten Levend Landschap vindt plaats in 2016.
 2. Beplantingsprojecten Levend Landschap in 8 dorpskernen
  Een van de uitvoeringsprojecten van het Levend Landschap proces is een beplantingsproject. Bewoners krijgen de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf/terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken.  Hou de lokale dag- en weekbladen in de gaten voor aankondigingen van de beplantingsprojecten. Zie voor de werkwijze Dorpen in het groen.

Afgerond

 1. foodwalkFoodwalk
  Het Doesburgermolenpad is niet alleen Klompenpad, maar ook Foodwalk! Bekijk hier de Doesburgermolen foodwalk
  Voor de routebeschrijving kijkt u op de Klompenpadenwebsite.
 2. Beleidsuitvoering en subsidieaanvraag
  We ondersteunen de gemeente Ede met beleidsadvies en het voorbereiden van subsidieaanvragen voor de uitvoering van natuur en landschap gerelateerde projecten. Voorbeelden hiervan zijn het huidige Regiocontract FoodValley onderdeel Natuur- en landschap en het Klompenpadennetwerk. De beleidsuitvoering aanvraag Landschapsregeling is ingediend in 2015.
 3. Ede is dé Klompenpadengemeente in Gelderland
  Zie hierboven voor de omschrijving van een Klompenpad. In de gemeente Ede liggen maar liefst 10 Klompenpaden! Dus er zijn genoeg mogelijkheden om het buitengebied te gaan verkennen.
  Bekijk het Eeskooterpad
  Bekijk het Beek en Bultpad
  Bekijk het Harscamperpad
  Bekijk het Valkschepad
  Bekijk het Meulunterenpad
  Bekijk het Doesburgermolenpad
  Bekijk het Turfvelderpad
  Bekijk het Harsloërpad
  Bekijk het Breukerengpad
  Bekijk het Nederwoudsepad

————————————————————————————————————————————————————————

Vrijwilligerswerk

Vindt u het leuk om samen met anderen buiten in het landschap aan de slag te gaan?  Er zijn ruim 240 vrijwilligersgroepen bij ons aangesloten, dus de kans is groot dat er in uw omgeving ook een groep actief is. Benieuwd welke groepen dat zijn en wat zij doen? Neem een kijkje op de kaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen.

Erfadvies en inspiratieBij

Wilt u meer weten over het landschap waar in u woont en hoe u zelf uw erf aantrekkelijk(er) kunt maken voor dieren en planten? Neem dan een kijkje onder ‘uw erf’. Daar vindt u ook informatie over het aanplanten en onderhouden van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, bosjes en poelen.
Via korte en praktische filmpjes van Jaap en Lex wordt u stap voor stap verteld hoe u het beste kunt aanplanten en snoeien.

Nieuwsmail: Landschapsnieuws

Voor iedereen die betrokken is bij het landschap en geïnteresseerd is in onze projecten en activiteiten kan zich abonneren op Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief die we 4 keer per jaar versturen. Lees de laatste versie en meld u aan!