Gemeente Apeldoorn

Samen maken we het landschap!

Hieronder vindt u meer informatie over projecten die we momenteel in de gemeente Apeldoorn uitvoeren, net hebben afgesloten of binnenkort gaan opstarten.

Hoe u als bewoner kunt deelnemen aan een project staat hieronder aangegeven.

We hopen u te ontmoeten in het landschap!

Nu in uitvoering

 1. Kwaliteitsimpuls Beemte Broekland
  In de gemeente Apeldoorn staat een beplantingsproject op de agenda. Bewoners krijgen de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf/terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken. Kijk hier voor actuele informatie.klompenpaden_logo_rood
 2. Ontwikkeling Klompenpad Ugchelen
  Een Klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
  De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld.
  De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de lokale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de lokale economie. Als groene linten in het landschap zijn de voetpaden ecologisch, recreatief, cultuurhistorisch én economisch interessant. Het proces om tot het Klompenpad in Ugchelen  te komen is in de winter van 2017 gestart. De opening wordt in de winter van 2018 verwacht. Kijk voor meer informatie.
 3. Ontwikkeling Klompenpad Beekbergen
  Zie hierboven voor een omschrijving van een Klompenpad.
  Het proces om tot het Klompenpad in Beekbergen te komen is in de winter van 2017 gestart. De opening wordt in de winter van 2018 verwacht. Kijk hier voor meer informatie.
 4. Ontwikkeling Klompenpad Klarenbeek
  Zie hierboven voor een omschrijving van een Klompenpad.
  Het proces om tot het Klompenpad in Klarenbeek te komen is in de winter van 2016 gestart. De opening wordt in de zomer/ het najaar van 2017 verwacht.
 5. Ontwikkeling Klompenpad Oosterhuizen
  Zie hierboven voor de omschrijving van een Klompenpad.
  Het proces om tot het Klompenpad in Oosterhuizen te komen is in de winter van 2016 gestart. De opening wordt in de zomer/ het najaar van 2017 verwacht.

Afgerond

 1. Kwaliteitsimpuls Loenen
  In de gemeente Apeldoorn staat een beplantingsproject op de agenda. Bewoners krijgen de mogelijkheid inheemse bomen en struiken aan te schaffen om hun erf/terrein landschappelijk aantrekkelijker te maken.  Kijk hier voor meer informatie.
 2. Landgoedwerkgroepen Boswachterij Hoog Soeren
  Het organiseren van het onderhoud van particuliere landgoederen is een grote uitdaging. Via de oprichting van landgoedwerkgroepen hopen we een duurzame manier van instandhouding van het karakteristieke landschap op landgoederen te ontwikkelen. Samen met landgoedeigenaren zetten we werkgroepen op waarvan de vrijwilligers het landschapsonderhoud aanpakken. Landgoedwerkgroep Boswachterij Hoog Soeren en Werkgroep Paleispark Het Loo  zijn werkzaam op Kroondomein Het Loo.
 3. Kwaliteitsimpuls Klarenbeek
  De gemeente Apeldoorn is trots op haar landelijke omgeving en heeft met het project ‘Landschapsimpuls Klarenbeek’ dit kostbare landschap verder versterkt. In samenwerking met ons, Klarenbeeks Belang en de provincie Gelderland hebben inwoners  in de omgeving van Klarenbeek hun erf en grond met subsidie beplant. Speciale aandacht was er voor het gebied rond de Beekbergse Beek. In de winterperiode van 2015-2106 vond de uitvoering van dit project plaats. Klarenbeek ligt deels in de gemeente Apeldoorn en deels in de gemeente Voorst.
 4. Klompenpaden
  Het Plaggenstekerspad is 12 km en loopt door het prachtige, cultuurhistorische landschap van Hoenderloo. Door weilanden, lanen, landerijen, bos, heide en stuifzand en langs kerk, waterput en plaggenhut. Bekijk het Plaggenstekerspad.
  Het Uddelermeerpad is 16 km en voert de wandelaar door het prachtige bos en de heide van Kroondomein Het Loo, langs het Uddelermeer en een middeleeuwse schans. Bekijk het Uddelermeerpad. 
  Het Kopermolenpad is 13 km en voert de wandelaar door het mooie buitengebied van Wenum Wiesel. Wandelen langs beken, over historische paden en enken, door weilanden en beekdalen. Bekijk het Kopermolenpad.
  Het Loenense Enkenpad is een rondwandeling van elf kilometer door het mooie buitengebied van Loenen. Wandelen langs sprengbeken, over enken, zandwegen en door bos. Bekijk het Loenense Enkenpad.
  Het Holhorsterpad loopt door het buitengebied van Beemte Broekland. Een rondwandeling van 11 km door het Weteringse Broek, langs het APeldoorns kanaal en de middeleeuwse grift. Bekijk het Holhorsterpad.
  De routes zijn te lopen via de folder (te koop bij aangegeven verkooppunten), via de kaart die u kunt uitprinten en via de gratis app voor tablet en telefoon.

————————————————————————————————————————————————————————

Vrijwilligerswerk

Vindt u het leuk om samen met anderen buiten in het landschap aan de slag te gaan?  Er zijn ruim 240 vrijwilligersgroepen bij ons aangesloten, dus de kans is groot dat er in uw omgeving ook een groep actief is. Benieuwd welke groepen dat zijn en wat zij doen? Neem een kijkje op de kaart van Gelderland en zoom in op uw omgeving. U kunt altijd een keertje vrijblijvend mee doen.

Erfadvies en inspiratieBij

Wilt u meer weten over het landschap waar in u woont en hoe u zelf uw erf aantrekkelijk(er) kunt maken voor dieren en planten? Neem dan een kijkje onder ‘uw erf’. Daar vindt u ook informatie over het aanplanten en onderhouden van bijvoorbeeld hoogstamfruitbomen, hagen, solitaire bomen, bosjes en poelen.
Via korte en praktische filmpjes van Jaap en Lex wordt u stap voor stap verteld hoe u het beste kunt aanplanten en snoeien.

Nieuwsmail: Landschapsnieuws

Voor iedereen die betrokken is bij het landschap en geïnteresseerd is in onze projecten en activiteiten kan zich abonneren op Landschapsnieuws, onze digitale nieuwsbrief die we 4 keer per jaar versturen. Lees de laatste versie en meld u aan!