Hoogstambrigade Voorst

Ook Voorst en omgeving heeft een Hoogstambrigade die zulke mooie karakteristieke hoogstamfruitbomen onderhoudt. Ons doel is de kennis van het snoeien te delen en vermenigvuldigen door samen in de boomgaard aan de slag te gaan. Wij werken meestal in boomgaarden van de leden of andere particuliere eigenaren die de bomen niet kunnen onderhouden.

Deze brigade bestaat uit ongeveer  twintig leden. Traditioneel  beginnen we het seizoen eind oktober met een gezellige bijeenkomst. De brigade neemt vanaf november in wisselende samenstellingen iedere drie weken een zaterdag een aantal bomen onder handen. De boomgaardbezitter verzorgt de bijbehorende lunch in de vorm van warme soep en brood. Daarna werken we na de middag verder of gaan nog verder in een andere, kleinere boomgaard. Na half maart stoppen we om vogels de kans te geven hun nestjes te bouwen. In de zomer hervatten sommige leden enthousiast de zomersnoei.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland verschaft eersteklas gereedschappen en veilige materialen. Zij verzorgen ook cursussen voor beginnende hoogstambrigadiers om theorie, achtergronden en de eerste grepen te leren. Teams bestaan uit een goede mix van ervaren snoeiers en enthousiaste beginnelingen want je leert vooral in de praktijk. Maar ook de meer ervaren brigadiers gaan graag naar nascholing of vervolgcursussen van Landschapsbeheer over bijvoorbeeld goed gereedschap onderhoud. Handig om al het gereedschap scherp te houden, en niet alleen van de stichting!

Veiligheid staat voorop. Als het weer niet meewerkt slaan we liever over dan dat we de altijd aanwezige EHBO doos gebruiken. En als je er niet van houdt om hoog in de boom te zitten is er altijd iemand anders die gretig de ladder opgaat.

Enthousiast geworden? Neem dan contact op met de coördinator: Gerard Friedhoff , telefoon: 0575-503155 of klik hier en stuur hem een e-mail.

Kijk ook eens op: