Cursus weidevogels tellen en beschermen Randmeerkust

Kaart onbeschikbaar

Datum/Tijd
29 april 2017 - 27 mei 2017
00:00


Heeft u belangstelling voor weidevogels? Vindt u het belangrijk dat kievit, grutto, tureluur en andere weidevogels in aan de Randmeerkust beschermd worden? En bent u graag buiten actief? Volg dan de korte cursus ‘Weidevogels tellen aan de Randmeerkust’ en help nog dit seizoen de weidevogels in uw omgeving tellen en beschermen.
Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) organiseert deze cursus voor nieuwe vrijwilligers uit Doornspijk, Oosterwolde en Oldebroek. U leert weidevogels en hun gedrag herkennen en hoe u ze kunt tellen. Deze gegevens zijn belangrijk om weidevogels beter te beschermen en dragen bij aan een effectief agrarisch natuurbeheer. De tweedaagse cursus bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. De cursus vindt plaats op zaterdag 29 april en 27 mei. Deelname is gratis. Heeft u belangstelling? Meld u dan aan bij SLG, via info@landschapsbeheergelderland.nl of via onderstaand aanmeldformulier.

Weidevogels tellen

De nieuwe vrijwilligers worden opgeleid om dit seizoen al een weidevogeltelling te doen in verschillende weidevogelgebieden aan de Randmeerkust. Deze telling heet BTS–telling (Bruto Territoriaal Succes) waarbij u tweemaal in het seizoen telt: een broedpaartelling eind april en een alarmtelling eind mei/begin juni wanneer de weidevogels jongen hebben. De telling vindt ongeveer een week na de cursus plaats. Dus u gaat direct het geleerde in de praktijk brengen. De gebieden waar vrijwilligers gaan tellen zijn het Goor en de polder bij Doornspijk, polder Oosterwolde en de Broeklanden. In deze gebieden doen agrariërs mee aan weidevogelbeheer via de NMC Randmeerkust en het agrarisch collectief Veluwe.

Cursus

Coördinator vrijwillige boerenlandvogelbescherming Karen Hinkamp van SLG verzorgt de cursus. In twee dagen leert u de verschillende weidevogels en hun gedrag herkennen. Hoe gedragen kieviten en grutto’s zich als ze eieren hebben en hoe gedragen ze zich als ze jongen hebben? U leert hoe u volgens een bepaalde methode weidevogels kunt tellen. Daarna gaat u het veld in. Kortom, een praktische cursus voor vogelliefhebbers.
De cursus vindt plaats op 29 april en 27 mei 2017 en duurt van 9.00 tot 12.30 uur. Na opgave voor deze cursus ontvangt u meer informatie over het programma en de locatie. De cursuslocatie bevindt zich in Oosterwolde.
Iedereen kan meedoen. Ervaring met weidevogels tellen is niet noodzakelijk, enige kennis van weidevogels is gewenst. Een verrekijker is nodig, een telescoop is een pre.

Er is ook een weidevogelcursus in Nijkerk en De Betuwe.

Aanmeldformulier Weidevogelcursus aan de Randmeerkust

Hiermee meldt u zich aan voor de cursus weidevogels tellen en beschermen aan de Randmeerkust. De velden met een * zijn verplicht.
  • U ontvangt een bevestigingsmail. Via Landschapsnieuws houden we bewoners en vrijwilligers in Gelderland op de hoogte over nieuwe projecten en acties in het landschap. Wilt u Landschapsnieuws niet ontvangen, verwijder dan het vinkje. U kunt zich ten allen tijde afmelden via een link onderaan iedere editie van Landschapsnieuws.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.